Ladda ned

Avstånd

6,25 km

Höjdökning

33 m

Svårighetsnivå

Medel

Höjdsänkning

33 m

Max höjd

46 m

Trailrank

38

Min höjd

18 m

Trail type

Slinga

Rörlig tid

en timma 19 minuter

Tid

en timma 19 minuter

Koordinater

1089

Uppladdad

3 maj 2021

Registrerad

maj 2021
Var den första som applåderar
Dela
-
-
46 m
18 m
6,25 km

Visad 16 gånger, laddats ned 2 gånger

i närheten av Zuen, Flanders (Belgique)

Vertrek-& eindpunt: Sint-Lutgardiskerk (A. Quintusstraat 22, 1600 Sint-Pieters-Leeuw)
Oorspronkelijk bewegwijzerde wandeling: Kleur: lichtblauw, een aantal wegwijzers zijn wel verdwenen. Niet geschikt voor kinderwagens.
VU: Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Dienst Toerisme i.s.m. de werkgroep Wandelpaden

Zuun bleef tot in de 19de eeuw een weinig bevolkt en klein gehucht. Haar naam dankt zij aan de amper 9 km lange Zuunbeek. Dit beekje is de belangrijkste zijtak van de Zenne, heeft géén eenduidige bron en is ontstaan door de samenvloeiing van een dertiental
verschillende beken waaronder de Roskambeek, de Teleweidebeek, de Rasbeek, de Bruggeplasbeek, de Beringenbeek, de Putbeek, de Bosbeek en de Karenbergbeek.

De benaming ‘Zuun’ wordt in verband gebracht met de Keltische taal, en met de woorden
‘Sinde’ of ‘Senna’, dat ‘waterloop’ betekent. Vanaf het einde van de 11de eeuw tot 1776 zijn er andere schrijfwijzen in voege geweest: Sone, Soniam, Zuene, Zeune en Zuen.
Religiösa platser

Religieuze plek

de Sint-Lutgardiskerk: Deze kerk maakt deel uit van een modern gebouwencomplex, bestaande uit lokalen voor godsdienstonderricht en een parochiaal centrum. Het complex werd ontworpen door architect Frans De Groodt en officieel ingewijd op 26 november 1976, na een langdurende bouwgeschiedenis. De eerste kerk was het oudste Vlaamse gebedsoord of de oudste parochiekerk in Vlaanderen, toegewijd aan de mystieke Sint-Lutgardis van Tongeren of van Nijvel (1182-1246). Kerk en parochie zijn ontstaan naar aanleiding van een wonderbare genezing en een schenking van geld en gronden in 1895. Op specifieke wens van de op Coloma residerende gravin Antoinette Van der Dilft de Borgvliet werd een eerste kapel of een voorlopig kerkje gebouwd ter ere van de belangrijke patrones van de letteren en van de Vlaamse Beweging. In 1968 werd deze kerk afgebroken. Ga zeker eens een kijkje nemen als het complex open is: de huidige betonkerk is te bereiken via een patio, heeft een sober maar tot ingetogenheid neigend interieur, een merkwaardig abstract glasraam van de Franse kunstenaar Jacques Loire en in het hoogkoor enkele heiligenbeelden van de bekende lokale beeldhouwer Luc Van Ruyssevelt.
Foto

Foto

Foto

Foto

het Slesbroekwachtbekken
Foto

Foto

Foto

Foto

Flod

Rivier

Foto

Foto

Bro

Brug

Foto

Foto

Flod

Rivier

Zuunbeek
Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Holle wegen zijn het gevolg van een natuurlijk proces: erosie. Eeuwenlang gebruikten mensen (vaak met paard en kar) dezelfde paadjes die uitsleten tot kleine ravijnen onder invloed van regen. Begroeid met allerlei struiken en bomen zijn de flanken nu echte natuurpareltjes.
Foto

Foto

Foto

Foto

een mooi witgeschilderd kapelletje gewijd aan de pestheilige Sint-Rochus, opgericht in 1861 en door vrijwilligers gerestaureerd in 1992.
Foto

Foto

visvijvers en het domein ‘Vissershof’

Kommentarer

    Du kan eller den här leden