Tid  4 timmar 14 minuter

Koordinater 2572

Uploaded den 13 februari 2018

Recorded februari 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
7 m
-3 m
0
3,5
6,9
13,85 km

Visad 2120 gånger, ladda ned 102 gånger

i närheten av Stene, Flanders (Belgique)

Ten zuidoosten van Oostende, net buiten de badstad tussen Zandvoorde en Stene, ligt een waardevol natuurgebied: een heel systeem van kreken en overstromingsgebieden. De Zoute kreek, Sluiskreek en Grote Keignaertkreek ontstonden tijdens het beleg van Oostende (1601-1604). Als verdediging tegen de Spaanse troepen werden de duinen doorgestoken en drong het zeewater landinwaarts. Achteraf werd het gebied terug ingepolderd en verloren de kreken de rechtstreekse verbinding met de zee.

Dit natte krekengebied is tegenwoordig vooral grasland, met rietkragen langs de oevers, bomenrijen langs perceelsranden, wat jonge bosaanplantingen, slechts enkele boerderijen en weinig verharde wegen. Aan de Grote Keignaertkreek wandelen we langs het dorpje Zandvoorde

De vroegere spoorweg Torhout-Oostende - de "Groene 62" - doorsnijdt het gebied. De lijn werd buiten dienst gesteld in 1967, de rails zijn verdwenen, er rest een natuur-, wandel- en fietsgebied. Vanop de grindweg op de spoorwegtalud heeft men een prachtig uitzicht op de omgeving. Het krekengebied is een belangrijk broedgebied voor rietvogels, fourageergebied voor roofvogels en overwinteringsgebied voor tal van eendensoorten.

We begonnen en eindigden onze tocht aan kinderboerderij De Lange Schuur (Stuiverstraat 599 te Stene). Op deze gevarieerde, vlakke wandeling genoten we van de uitzichten over de polders vanop de Groene 62, stapten langs de begroeide oevers van de kreken en pletsten over zeer modderige paadjes in de jonge bosgebieden.

Het parcours van onze wandeling komt overeen met dat van de "Oostendse Kreken" wandelroute van WestToer. Voor meer informatie over de bezienswaardigheden verwijs ik dan ook naar de brochure en de website van WestToer. (zie https://www.westtoer.be/nl/doen/oostendse-krekenwandelroute-0)

Wij deden de westelijke lus echter in de omgekeerde richting, waardoor je op dat stuk weinig hebt aan de zeshoekige bordjes van WestToer. Aan de start is er voldoende parkeerruimte. De kinderboerderij heeft een cafetaria en in Zandvoorde is er één cafeetje, beiden met vrij beperkte openingsuren. Het is een waterrijk gebied: volgens mij zal een buggy alleen na een langere droge periode meekunnen.
Proviantering

De Platse

De Platse, Zandvoordedorpstraat 10 nabij de kerk, is het enige cafeetje van Zandvoorde. Openingsuren heb ik niet gevonden en wij stonden er op zaterdagnamiddag voor gesloten deur... Alternatief: koop je drankje in het winkeltje aan de overkant van de straat en zet je op de picknickbanken aan het gemeenschapscentrum
Utsikt

Kinderboerderij De Lange Schuur

Kinderboerderij De Lange Schuur is vrij toegankelijk van 09.00 tot 19.00 uur. Cafetaria: open vanaf 13.00 uur. Paasvakantie tot herfstvakantie dinsdag tem zondag. Gesloten op maandag behalve tijdens vakanties. Herfstvakantie tot paasvakantie open op alle niet-schooldagen en woensdagnamiddagen. Tussen kerst en nieuwjaar gesloten.
Utsikt

wielerpiste 'Schorredroom'

Utsikt

Geodetisch signaal

Het is een geodetisch signaalpunt uit 1853
Utsikt

Schorredijk

Utsikt

hoeve aan Kamerlingsgeleed

Utsikt

Sluiskreek

Utsikt

Oude Straatkreek

Utsikt

brug over Gistelsesteenweg

Utsikt

Groene 62

De vroegere spoorweg Torhout-Oostende - de "Groene 62" - doorsnijdt het gebied. De lijn werd buiten dienst gesteld in 1967, de rails zijn verdwenen
Utsikt

Karperstraat van op de brug

Utsikt

Karperstraat

Utsikt

bosje aan Grintweg

Utsikt

Moerbeistraat

Utsikt

Moerbeistraat

Utsikt

knotwilgenpad

Utsikt

Knuppelpad

Utsikt

Ter Zwaanhoek

Utsikt

Grote Keignaert

Utsikt

Grote Keignaert

Utsikt

langs de Grote Keignaertkreek

Utsikt

bosje langs Kaperstraat

Utsikt

bosje langs Kaperstraat

Utsikt

Geuzenbos

Picknick

Kinderboerderij 'de Lange Schuur'

Kinderboerderij "de Lange Schuur" 8400, Stene, West-Vlaanderen, BEL
Parkering

Stuiverstraat

2 kommentarer

 • Bild av goossj

  goossj 2018-feb-25

  I have followed this trail  verifierade  View more

  Aangenaam kader om te wandelen. Enkel een beetje spijtig van constante achtergrondgeluid van A10 autostrade in de buurt.

 • Bild av philip.vanneste

  philip.vanneste 2018-maj-01

  I have followed this trail  View more

  Mooie wandeling
  Eerste deel wel steeds in nabijheid van autostrade en luchthaven
  Veel natuur, maar ook deel door woonwijken

  Tweede deel vanaf Zandvoorde heel mooi (mooi zicht op kreken)

You can or this trail