Tid  4 timmar 16 minuter

Koordinater 2922

Uploaded den 15 april 2017

Recorded mars 2017

-
-
22 m
7 m
0
4,1
8,2
16,34 km

Visad 1257 gånger, ladda ned 20 gånger

i närheten av Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Flanders (Belgique)

Torekenstocht op 19 maart 2017 van Wsv Neteland Duffel. Een wandeltocht door het landelijke Onze-lieve-Vrouw-Waver. Afwisselend weiden, parken, bossen en rustige wegen met steeds op de achtergrond de 'torekens' van Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

We vertrekken uit het Parochiecentrum in de Leemstraat, wandelen door de Vinkenhofstraat en linksaf achter het Bruultjeshoek sportcentrum door en langs enkele weilanden naar de Kerkhoflei en de Kruiswegel, waar we een modderig paadje naar de wijk Steenputten inslaan.

Een betonnen bruggetje over en in de bosrand vinden we de eerste van vele bunkers die we op deze tocht zullen tegenkomen. O-L-V-Waver ligt immers vlak op de zogenaamde KW-linie. Tussen Koningshooik en Waver bouwde men in 1939 een verdedigingslinie met meer dan 400 betonnen bunkers en kilometerslange antitankhindernissen.

Toen de nazi's op 10 mei 1940 ons land binnenvielen, werd de KW-linie verdedigd door Belgische en Britse troepen. Maar na enkele dagen braken de Duitsers door in het Franse Sedan en gaf Nederland zich over, zodat de Belgisch-Britse verdedigers zich moesten terugtrekken van de KW-linie om niet ingesloten te worden.
Naderhand werden de anti-tank installaties afgebroken, maar de meeste bunkers van metersdik beton staan er nog. Soms verlaten in het landschap of in een bosje - zoals deze hier maar vele andere bunkers werden gerecupereerd als tuinhuisje of opslagplaats.

We trekken door de bosrand naar de Wolvenstraat en steken de Berlaarbaan over naar de Waverstraat, waar de Hageweg ons tussen de tuinbouwserres door naar de Leliestraat voert. Serres zijn ook een kenmerkend landschapselement op deze tocht, meer nog dan de bunkers. Reeds van in de middeleeuwen werd in deze streek intensief aan land- en gespecialiseerde tuinbouw gedaan, tegenwoordig vooral in grote moderne serres.

Door de Abeel wegel komen we in de Hondsbossen. Een restant van het vroeg-Middeleeuwse Waverwoud, dat zich uitstrekte tussen Nete en Dijle. Hier komen we niet met propere met propere schoenen uit! De onverharde paden liggen er in de winter immers vaak zeer modderig bij.

Eenmaal uit de bossen zijn we in de Muilshoek, waar de wandelclub in een van de serres een rustpost had ingericht. We trekken verder naar de Grensstraat en door het Geleeg en komen voor Donderheide weer in de bebouwde wereld aan de Berlaarbaan en de Bosstraat.

Linksaf Koelarenvelden in, brengt ons langs nog maar eens een bunker, de goedbewaarde L13 bunker van de eerste verdedigingslijn op de KW-linie. Verderop zijn we weer welkom in een serre waar een tweede rustpost werd ingericht. Achter deze serre door wandelen we naar de Berlaarbaan die ons naar de Brede Zeyp Bossen brengt.

De Brede Zeyp ligt in Koningshooikt en wordt beheerd door Natuurpunt. Ook dit bos is een restant van het vroeg-Middeleeuwse Waverwoud. In de 15de eeuw werd de Brede Zeyp het Koningsbos genoemd, maar op de Ferrariskaart uit 1778 staat het reeds als Bois Den Sype.

De huidige bosoppervlakte van de Brede Zeyp is 35 ha. Het bos dankt haar naam aan de gelijknamige beek. (Zeyp betekent 'gracht die water geeft'). Deze brede gracht ontspringt in Onze Lieve Vrouw Waver en is daar gekend als Luisbeek.

We maken een mooie wandeling door en langs het bos en keren langs de Boterhoek terug naar Onze Lieve Vrouw Waver. De dorpsstraten Erfstraat, Molenlei en Molenstraat brengen ons uiteindelijk terug naar het dorpscentrum en voorbij het fraaie Raadshuis, naast de kerk met haar van ver zichtbare ranke hoge toren.
Utsikt

Achter de Kerkhoflei

Utsikt

Bruggetje

Träd

Brede Zeype bos

Utsikt

Bunker GH4

GH 4 Type: verdediging antitankcentrum Gemeente: Sint-Katelijne-Waver Deelgemeente: Onze-Lieve-Vrouw-Waver x: 163886 y: 194440
Utsikt

bosrand

Utsikt

serres Hageweg

Utsikt

Hagehof paardenstallen

Utsikt

Abeel

Utsikt

Hondsbossen

Utsikt

Hondsbossen

Utsikt

Hondsbossen

Utsikt

Hondsbossen

Utsikt

tussen Hondsbossen en Muishoek

Utsikt

pottenstapel

Utsikt

langs de Muishoek

Utsikt

Grensstraat

Utsikt

bunker P10

P 10 Type: verdediging 2e lijn Gemeente: Sint-Katelijne-Waver
Utsikt

Geleeg serre

Utsikt

Bunker L13

L 13 Type: verdediging 1e lijn Gemeente: Sint-Katelijne-Waver Deelgemeente: Onze-Lieve-Vrouw-Waver x: 164543 y: 195601
Utsikt

Serre Koelarenvelden

Utsikt

achter de serre Koelarenvelden

Utsikt

in bos Brede Zeype

Utsikt

Brede Zeype

Utsikt

in bos Brede Zeype

Utsikt

in bos Brede Zeype

Utsikt

Haagbeek in Brede Zeypebos

Utsikt

Beukheuvel

Utsikt

Berlaarbaan

Utsikt

Boterhoek

Utsikt

Erfstraat

Utsikt

Bunker L15 Molenlei

L 15 Type: verdediging 1e lijn Gemeente: Sint-Katelijne-Waver Deelgemeente: Onze-Lieve-Vrouw-Waver x: 164894 y: 194996
Utsikt

Molenlei

Utsikt

Oud Raadhuis

Utsikt

Onze Lieve Vrouwe kerk

Picknick

PC Leemstraat

Picknick

Rustpost Serre Koelarenvelden

Picknick

Rustpost Serre Muilshoek

Kommentarer

    You can or this trail