Tid  4 timmar 36 minuter

Koordinater 1234

Uploaded den 24 juli 2020

Recorded juli 2020

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1 406 m
1 214 m
0
1,8
3,7
7,34 km

Visad 232 gånger, ladda ned 16 gånger

i närheten av Llívia, Catalunya (España)

Temps en moviment 2 h

Deixem el cotxe al final de Llívia a la cruïlla per anar a Cerejà, sota el turó on es troba el Castell de Llívia.
42º28’5.1” N 1º58’54.8” E
Allà mateix i trobarem un pals indicatius de la ruta que farem, de moment, seguim la SC-153 A les fonts de Llívia.
Prenem la pista en direcció Nord segons la indicació cap el Coll d’Estanaüja i en direcció a la pedrera. Deixarem a la dreta el camí que puja la Castell de Llívia i seguim endavant.
Quan arribarem a una corba tancada a l’esquera trobarem més indicacions. En aquest punt tenim una camí que baixa i va al Pont Romànic, però, no el pots veure, per tant, al costat del senyal hi ha un camp, anem borejant fins que arribarem a la llera del Riu Estaüja, aquest riu un cop s’ajunta amb el Rec del Tudó s’anomena Riu de Targasona. Des de la llera del riu es veu molt bé aquest post romànic.
Tornem al camí i seguim a la dreta, deixarem a l’esquerra la pedrera i el camí d’accés a la mateixa.
Arribem a l’indicador de la Font del sofre que el corriol que ens hi porta queda a l’esquerra del senyal. Hi accedim mitjançant unes escales de pedra que ens portaran a un espai molt bonic, amb dues taules de fusta, informació sobre la composició de l’aigua de la font i la pròpia font que està sota una llosa de pedra. El cabal de la mateixa és un petit rajolí i encara que sembli que no pot ser, l’entorn no fa la pudor a sofre, ous podrits, característic d’aquestes aigües.
L’entorn paisatgístic que en envolta és fresc i molt maco, en general durant tot el transcurs de la ruta en que circularem al voltant d’aquest curs d’aigua per la Vall-Llobre ens protegeix del sol mercès als arbres que trobem a ambdós costats del seu curs i que ens acompanyaran fins que en allunyem d’ell per fer el tancament de la circular.
Intentem tornar-nos a centrar, m’havia quedat a la llera de la Font del Sofre, després de gaudir d’aquest espai fem camí enrere i tornem a la pista seguint per la dreta tot continuant cap a la Font del Ferro, que segons el pal informatiu ens queden 1k1 pel SC-300.
El camí comença guanyar alçada, deixarem un camí a la dreta que baixa a la llera, però un cop vist una mica més endavant on va a parar, val la pena fer-ho que l’entorn s’ho val, total, és poc tram .
Seguim per un tram amb poca ombra fins que arribarem a un punt en que a l’esquerra trobem el Rec del Tudó que s’ajunta amb el Riu d’Estaüja i també més indicacions, a l’esquerra anem a la Font del Ferro, però, pocs metres més amunt trobem un pont de pedra petit, el Pont de Carrasut, que inicialment havia sigut un petit aqüeducte, hi ha la foto explicativa penjada. Continuem pel corriol fins a la Font del Ferro que surt quasi a ren de terra, també amb un rajolí com a cabal. Característica d’aquest tipus de fonts és el color ocre dels dipòsits calcaris per l’alt contingut de ferro en dissolució, tant mateix també hi trobem un plafó explicatiu d’aquest tipus de fonts.
Tornem enrere i seguim a l’esquerra, d’aquí en amunt el riu passa a ser el Riu de Targasona.
Passarem per un tram de constants petits salt d’aigua fins que arribarem a un salt més gran. Continuem camí xop fins a mitja cama i no del tot de pura casualitat, conec a algú que s’ho hages passat molt bé.
Creuarem el riu pel camí, ara cimentat circulant un tram al revés i després d’una corba a 180º tornem a circular a contracorrent, tot passant pel costat d’uns salts encadenats molt macos, l’inconvenient és que s’hi pot accedir fàcilment, com a conseqüència optem per continuar i en molt poc temps arribem al punt de retorn de la circular on hi un salt d’aigua fantàstic, no molt alt però interessant a més d’un de més petit a la seva esquerra. Estem una bona estona fent fotos i al final es pot pujar per un petit i costerut corriol dalt del salt on hi tenim una sèrie de petits salts amb els seus gorgs i al final un una mica més gran, val la pena pujar-hi.
En aquest punt és on s’inicia el retorn i per tant deixem aquest paratge força interessant, lo millor de la ruta.
Seguim pel camí tot fent pujada fins que arribarem a un gran pla i una corba a la dreta. En aquest punt deixem el camí i prenem un corriol que es dirigeix cap a uns arbres que tenim davant i passats aquests arbres es fa visible el seu curs.
Creuarem un rierol, que és el Rec del Tudó, on havia la Font del Ferro, i continuarem seguint el corriol tot entrant en una zona boscosa pel costat, aquí i també més endavant veurem unes figures d’animals, senglar, ós, cabra, entre d’altres que estan plens de forats de fer-hi pràctiques de caça amb arc.
Continuem pel corriol per la solana i en pocs metres tornem a entrar al bosc. En aquesta zona el corriol es difumina força, s’ha d’anar mirant més sovint la traça del gps i en un lloc en que es deixa el corriol i s’agafa un a la dreta he deixat una fita de pedres marcant la direcció a seguir.
Passarem pel costat d’una granja i en un pi, a la dreta veurem una mànega de plàstic groga per evitar prendre mal amb un ferro clavat, on es veu la traça d’un corriol, aquest el deixem i no fem cas, continuem rectes.
Quan arribem a un gall fer (urogallo) vorejarem el camp que tenim davant tot passant pel costat d’un pi solitari menjat per la processionària i seguirem cap els arbres que tenim davant, els passem i anirem a parar a una tanca filada que creuarem i anirem cap a l’esquerra tot seguint el que s’acabarà convertint en un camí fins que arribarem a connectar amb un de cimentat que seguirem a l’esquerra i no deixarem fins arribar a Cerejà.
Creuarem el poble i quan trobem que ja em sortit, seguirem el carrer a l’esquerra segons indica el senyal i que acabarà convertint-se en un camí no asfaltat fins que ens incorporarem a la carretera que des de dalt veiem abans d’arribar a Cerejà.
Ens incorporem i la seguim fins a Llívia tot passant abans pel cementiri.


Dejamos el coche al final de Llívia en el cruce para ir a Cereja, debajo de la colina donde se encuentra el Castillo de Llívia.
42º28'5.1 "N 1º58'54.8" E
Allí mismo encontraremos un postes indicativos de la ruta que haremos, de momento, seguimos la SC-153 En las fuentes de Llívia.
Tomamos la pista en dirección Norte según la indicación hacia el Coll de Estanaüja y en dirección a la cantera. Dejaremos a la derecha el camino que sube la Castillo de Llívia y seguimos adelante.
Cuando llegamos a una curva cerrada a la izquierda encontraremos más indicaciones. En este punto tenemos una camino que baja hacia el Puente Románico, sin embargo, no lo puedes ver, por tanto, al lado de la señal hay un campo, vamos bordeando hasta que llegaremos al cauce del Río Estaüja, este río antes de alimentarse de las aguas del Rec del Tudó recibe el nombre del Río de Targasona. Desde el cauce del río se ve muy bien este puente románico.
Volvemos al camino y seguimos a la derecha, dejaremos a la izquierda la cantera y el camino de acceso a la misma.
Llegamos al indicador de la Font del Sofre. El sendero que nos lleva queda a la izquierda de la señal. Accedemos mediante unas escaleras de piedra que nos llevarán a un espacio muy bonito, con dos mesas de madera, información sobre la composición del agua de la fuente y la propia fuente que está bajo una losa de piedra. El caudal de la misma es un pequeño chorrito y aunque parezca que no puede ser, el entorno no hace el olor a azufre, huevos podridos, característico de estas aguas.
El entorno paisajístico que nos rodea es fresco y muy bonito, en general durante todo el transcurso de la ruta en que circularemos alrededor de este curso de agua por el Vall-Llobra nos protege del sol gracias a los árboles que encontramos en ambos lados de su curso y que nos acompañarán hasta que nos alejemos de él para hacer el cierre de la circular.
Intentemos volver a centrarnos, me había quedado en el cauce de la Font del Sofre, después de disfrutar de este espacio retrocedemos y volvemos a la pista siguiendo hacia la derecha continuando hasta la Font del Ferro, que según el poste informativo nos quedan 1.1 Km por SC-300.
El camino empieza a ganar altura, dejaremos un camino a la derecha que baja al cauce, pero una vez visto un poco más adelante donde va a parar, vale la pena hacerlo porque el entorno lo vale, total, es poco tramo.
Seguimos por un tramo con poca sombra hasta que llegaremos a un punto en que a la izquierda encontramos el Rec del Tudó que se junta con el Río de Estaüja y también más indicaciones, a la izquierda vamos a la Fuente del Hierro, pero, pocos metros más arriba encontramos un puente de piedra pequeño, el puente de Carrasut, que inicialmente había sido un pequeño acueducto, está la foto explicativa colgada. Continuamos por el sendero hasta la Fuente del Hierro que sale casi a ras de tierra, también con un chorrito como caudal. Característica de este tipo de fuentes es el color ocre de los depósitos calcáreos por el alto contenido de hierro en disolución, así mismo también encontramos un panel explicativo de este tipo de fuentes.
Volvemos atrás y seguimos a la izquierda, de aquí en adelante el río pasa a ser el Río de Targasona.
Pasaremos por un tramo de constantes pequeños salto de agua hasta que llegaremos a un salto mayor. Continuamos camino empapado hasta media pierna y no del todo de pura casualidad, conozco a alguien que se lo habria pasado muy bien.
Cruzaremos el río por el camino, ahora cementado circulando un tramo al revés y después de una curva a 180º volvemos a circular a contracorriente, pasando por el lado de unos saltos encadenados muy bonitos, el inconveniente es que se puede acceder fácilmente, como consecuencia optamos por continuar y en muy poco tiempo llegamos al punto de retorno de la circular donde una fantástica cascada no muy alta pero interesante además de una más pequeña a su izquierda. Estamos un buen rato haciendo fotos y al final se puede subir por un pequeño y empinado sendero a la parte superior del salto donde tenemos una serie de pequeños saltos con sus pozas y al final uno un poco más grande, vale la pena subir.
En este punto es donde se inicia el retorno y por lo tanto dejamos este paraje bastante interesante, el mejor de la ruta.
Seguimos por el camino haciendo subida hasta que llegaremos a un gran llano y una curva a la derecha. En este punto dejamos el camino y tomamos un sendero que se dirige hacia unos árboles que tenemos delante y pasados estos árboles se hace visible su curso.
Cruzaremos un arroyo, que es el Rec del Tudó, donde estaba la Fuente del Hierro, y continuaremos siguiendo el sendero entrando en una zona boscosa por el lado, aquí y también más adelante veremos unas figuras de animales, jabalí, oso, cabra, entre otros que están llenos de agujeros de hacer prácticas de caza con arco.
Continuamos por el sendero por la solana y en pocos metros volvemos a entrar en el bosque. En esta zona el sendero se difumina bastante, hay que ir mirando más a menudo la traza del gps y hay un lugar en que se deja el sendero que seguimos y se toma uno a la derecha ,he dejado un hito de piedras marcando la dirección a seguir.
Pasaremos por el lado de una granja y en un pino, a la derecha veremos una manguera de plástico amarilla para evitar hacerse daño con un hierro clavado, donde se ve la traza de un sendero, este lo dejamos y no hacemos caso, seguimos rectos.
Cuando llegamos a un urogallo bordearemos el campo que tenemos delante pasando junto a un pino solitario comido por la procesionaria, seguiremos hacia los árboles que tenemos delante, los pasamos y vamos a parar a una valla hilada que cruzaremos, iremos hacia la izquierda siguiendo lo que se convertirá en un camino hasta que llegaremos a conectar con uno de cemento que seguiremos a la izquierda y no dejaremos hasta llegar a Cereja.
Cruzamos el pueblo y cuando que ya hemos salido seguiremos la calle a la izquierda según indica la señal que acabará convirtiéndose en un camino no asfaltado hasta que nos incorporaremos a la carretera que desde arriba vemos antes de llegar a Cereja.
Nos incorporamos y la seguimos hasta Llívia pasando antes por el cementerio.
Waypoint

Arbre solitari

Waypoint

Boregem el camp

Waypoint

Cementiri

Waypoint

Cerejà

Waypoint

Creuem Rec del Tudó

Waypoint

Desviament , CORRIOL !!!

Waypoint

Desviament corriol i dreta

Waypoint

Desviament Font del Ferro

Waypoint

Dreta Font del Sofre

Waypoint

Dreta ruta de les fonts, pel camp, pont romànic d'Estaüja

Waypoint

Font del Ferro- Torrent del Tudó

Waypoint

Font del Sofre

Waypoint

Fotos camí

Waypoint

Fotos tornada-paissatge

Waypoint

Inici

Waypoint

Llívia a l'esquerra

Waypoint

Pista cimentada

Waypoint

Pont de Carrasut-Aqüeducte-Torrent del Tudó

Waypoint

Pont romànic d'Estaüja

Waypoint

Rectes

Waypoint

Rectes, dreta Castell de Llivia

Waypoint

Repeoduccions d'animals de caça

Waypoint

Salt 1- Riu de Targasona

Waypoint

Salt 2- Riu de Targasona

Waypoint

Salt 2a-Riu de Targasona

Waypoint

Salts seguits-Riu de Targasona

Waypoint

Tanca filada, la creuem

2 kommentarer

 • Bild av lluisherman

  lluisherman 2020-aug-26

  I have followed this trail  verifierade  View more

  Bona ruta, ben descrita.
  Potser fer-la millor a l’inrevès per acabar-la a la Font del Sofre.

 • Bild av Rigarpa

  Rigarpa 2020-aug-29

  Salutacions lluisherman ;
  Realment el millor tram de la ruta i de llarg és seguir la llera del rierol fins arribar a l'ultim salt poc abans de fer la tornada Mercès per la teva valoració

You can or this trail