Moving time  3 timmar 45 minuter

Tid  7 timmar 4 minuter

Koordinater 2488

Uploaded den 15 april 2018

Recorded april 2018

-
-
313 m
3 m
0
3,5
7,0
14,01 km

Visad 643 gånger, ladda ned 33 gånger

i närheten av Deià, Baleares (España)

Sortida de Cala Deià. Començarem a caminar per dins un pinar fins al mirador de Son Bujosa, amb vistes a sa cala. En sortir d’es pinar, es camí passa per dins un olivar mil·lenari i arriba a sa carretera Deià-Sóller. Malauradament, no queda altre remei que fer uns 450 m per carretera, fins arribar al camí de Castelló, que era sa ruta de comunicació entre Deià i Sóller abans de fer sa carretera.

Es camí passa per ses cases de Son Coll (llogaret del segle XIII), i sa font de Ses Mentides (o font de Son Coll). Algú ha romput s’indicador que senyala es desviament cap a sa font.

Diuen els historiadors que entre els anys 1480 i 1583 hi va haver un llarg plet entre els habitants de Son Coll i els de Llucalcari per la propietat de s’aigo de sa font, que està dins Son Coll. Després de bregues i discussions, s’acordà que els de Son Coll havien de donar aigo als de Llucalcari des de diumenge a posta de sol fins dimecres a sa mateixa hora. Es pacte anava bé tot l’any, excepte en s’estiu, perquè es de Son Coll no volien donar aigo. Es pacte se trencà al 1513 i se n’hagué de firmar un altre. Des de llavors, els de Son Coll digueren que qui bevia de sa font i no era de Son Coll, deia mentides, fins al punt de no respectar ses promeses.

Aquí decidim fer una variant, i seguim es camí de Castelló cap a Sóller. Passam per es Pi de s’Ensaimada, situat sobre una era i arribarem fins a ses cases de Son Mico i Ca’n Prohom. Son Mico es famós per ses seves tartes i sucs de taronja.

A Can Prohom varen habilitar una habitació per la Reina Isabel II quan va visitar Sóller a l’any 1863, però no l’arribà a fer servir. A prop hi ha sa capella de Castelló, recentment restaurada, però no es pot visitar per dins perquè la trobam tancada.

Tornam arrera fins a sa Font de Ses Mentides, entrarem a s’urbanització de Ses Coves per una pista asfaltada que es duu fins a sa carretera de Deià-Sóller. A s’altra costat de sa carretera hi ha un caminet que ens duu fins a Llucalcari (de l’àrab, “alqueria del bosc”). Dins es llogaret, hi trobam un carrer que, mitjançant un caminoiet escalonat arriba fins al Camí dels Pintors.

En aquest lloc, decidim seguir el camí cap a la dreta, en direcció a Bens d’Avall per contemplar el paisatge durant una estona, però aviat tornam arrera fins a Cala Deià. Es camí segueix en relatiu mal estat degut a sa gran quantitat d’arbres caiguts i que cap autoritat arregla. És una llàstima, ja que es tracta de un lloc freqüentat per un alt nombre de senderistes, la major part d’ells estrangers (quina imatge donam del nostre patrimoni natural!). D’aquest desastre, n’és testimoni un tronc atravessat sobre el camí, on han tallat un escaló per evitar situacions com la ocorreguda fa uns anys en aquest mateix lloc, on una senderista va caure a la mar i es va matar degut a una relliscada quan passava sobre aquest tronc.

Es de destacar el gran caudal d’aigua que duia es torrent Major, visible en es seu pas per Deià, però sobre tot a sa seva desembocadura a Cala Deià.
Flod

Torrent Major

ankarplats

Escar i restaurant a Cala Deià

utsikt

Cala Deià

utsikt

Cala Deià

Vista des de el mirador de Son Bujosa
Crossroads

Inici del Camí de Castelló a la carretera Deià-Sóller

träd

Arbre o cap de monstre?

Crossroads

Desviament a la font de ses mentides.

Algú ha romput s'indicador.
vatten

Font de ses mentides

S'aigo deu ser bona, però no fa beguera, no per por de dir mentides, sino per lo brut d'es lloc.
träd

Pi de s'Ensaimada

Situat damunt una era, lo que es testimoni dels anys que fa que no es bat damunt una era.
Building of interest

Can Prohom i Son Mico

Can Prohom a l'esquera i Son Mico a la dreta. Des de la terrassa hi ha unes vistes espectaculars de la vall de Sóller. En una de les fotos, veim Son Bleda, actualment convertit en agroturisme.
Sacred architecture

Capella de Castelló

vatten

Foto

Sacred architecture

Capella de Llucalcari

Crossroads

Llucalcari. Baixada al camí des pintors.

utsikt

Llucalcari

utsikt

Es tres còdols

Dörr

Botador

Dörr

Curiós sistema d'aireació de un soterrani.

Dörr

Botador

utsikt

Roca dins la mar

Quants d'anys falten perquè la mar acabi d'erosionar els baixos i la faci caure?
utsikt

Es còdols blancs

Risk

Escaló tallat a un tronc caigut.

Lloc tràgic.
utsikt

Foto

utsikt

Foto

utsikt

Cala Deià

Kommentarer

    You can or this trail