Koordinater 808

Uploaded den 24 augusti 2017

Recorded augusti 2017

-
-
55 m
10 m
0
5,2
10
20,64 km

Visad 751 gånger, ladda ned 3 gånger

i närheten av Achel, Flanders (Belgique)

Begin: Bushalte Kerk Achel EIND: NS station Weert

Internationaal
Liepen we eerste naar het westen (wandeling 324), nu gaan we oostwaarts om de IJzeren te volgen richting Weert. Het spoor zelf kunnen we NIET bewandelen, want de baan is volledig intact. Tussen Neerpelt en Hamont rijdt een halfuurs dienst en soms komt er een goederentrein voorbij om via een aftakking naar de zinkfabrieken in Budel te gaan. Dat was vroeger wel anders. Toen was er een station is in Budel Schoot en reden de treinen af en aan richting Duitsland en België. De lijn werd volledig door de Belgen geëxploiteerd.
In 1839 was er al een Zuidelijke IJzeren Rijn, maar een noordelijke verbinding kwam in 1879 tot stand. Na WOI kwam alles letterlijk tot stilstand. In het gebied waar we lopen heeft Pro Rail de lijn goed onderhouden met betonnen bielsen en vers grind. Maar tussen Budel en Weert loopt niets en is het er rustig lopen langs het van origine dubbelsporig tracé.
We starten in Achel en lopen naar het spoor, waar je soms langs kunt. In Hamont is er een stationnetje en moeten we langs kleinschalig industrie. Eenmaal nabij de grens loopt er een pad naast het spoor, zodat we in alle rust de grensovergang kunnen nemen. Eenmaal in Nederland is Pro Rail in het begin een stuk strenger. Dat komt omdat het eerste stuk hier dus bereden wordt door die Zinktreinen. Hamont is wat stadser dan Achel en heeft best nog wel wat oude gebouwen. Dat kan je van Budel niet zeggen, maar hier is er weer veel meer natuur en die Zinkfabrieken waar het spoor naar aftakt.
Die zinkfabrieken hebben veel stof doen opwaaien in het verleden. Men nam het in het begin (1892) nu eenmaal wat minder nauw met de uitstoot. Tegenwoordig is dat allemaal wel wat beter geregeld. Maar het is altijd oppassen geblazen met die zware metalen als Cadmium, Arseen en Lood. Destijds werden de wegen verhard met zink-as. Het goedje zat vol met lelijke stoffen. Enorme saneringen waren nodig om het uit het milieu verwijderd te krijgen.
Na het Noord-Brabantse Budel trekken we verder de natuur in en passeren we de urnvelden van de Limburgse Boshoverheide. Het is een gebied van zo'n 30 hectaren. Je ziet er gelukkig niet zo veel van, want archeologie moet onder de grond blijven. Mooi gietijzeren cilinders vertellen iets wat er hier in de grond zit verstopt.
We verlaten hier het spoor om Weert te gaan verkennen. Weert wordt wel de poort naar Limburg genoemd. Het is oud en maakte deel uit van de peel-raam linie. Het waren zowel de Zuid-Willemsvaart als de IJzeren Rijn die in Weert industrie brachten. Denk aan ijzergieterijen, Philips, en bouwmaterialen. Tegenwoordig vinden we er VDL, Meneba, Trespa, Wilma of wat daarvan nog rest, want de ontwikkelingen, lees veranderingen, gaan snel.
We zien de hoge toren van de Martinuskerk (de moeite waard!) en eindigen bij het bijzondere NS-station. Het is bijna een woonhuis.

View more external

Busshållplats

001 Achel Dorpsstraat

Halte bij de Kerk met kunstwerk
Korsning

002 Geuskens

Monument

003 Watertorenstraat Hamont

Tågstation

004 Treinstationstation Hamont

Informationspunkt

005 Grens NL B

Informationspunkt

006 Stationsstraat Budel Schoot

Korsning

007 Spoorsplitsing naar de Zinkfabrieken

Korsning

008 Zijspoor bij Heuvel

Utsikt

009 Boshovenheide

Arkeologisk lokal

010 Grafheuvelgebied

Informationspunkt

011 Trancheeweg

Park

012 Van Hornehoeve

Korsning

013 Achterste Singel in Weert

Religiösa platser

014 Kapel bij de Oude Steeg

Religiösa platser

015 Sint Martinuskerkhof

Proviantering

016 Langstraat Weert

Tågstation

017 NS Station Weert

Kommentarer

    You can or this trail