Koordinater 935

Uploaded den 4 december 2015

Recorded december 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
36 m
-9 m
0
5,4
11
21,64 km

Visad 908 gånger, ladda ned 13 gånger

i närheten av Burgemeesterswijk, Gelderland (Nederland)

Begin: Arnhem Centraal; Eind: NS station Nijmegen Lent

Door de Betuwe
Ook de Betuwe ontkwam niet aan de ontsluiting door de spoorwegen. Dit proces kwam wel laat op gang. Het duurde tot 1908 voordat de eerste trams het deden, die overigens alweer vrij snel verdwenen vanwege de opkomende autobusdiensten. In het oosten van de Betuwe ontstonden zo diverse lijnen Elden, Elst, Huissen, Bemmel, Lent, Pannerden en Doornenburg. We lopen dit keer een mengsel van de lijnen door te starten in het nieuwe CS van Arnhem en de Mandelabrug over te steken naar het punt in Elden waar de lijn begon. Als je tijd hebt is het bijzonder om extra door het oeroude Meinerswijk te lopen, waar ooit de schurk Maarten van Rossum heeft gewoond. We komen vlak langs het Gelredome, waar Vitesse speelt of waar je een popconcert kunt bijwonen
Nu is de Rijksweg niet zo aangenaam, dus nemen we de liniedijk die langs het Ohracomplex komt. Ohra was aanvankelijk voor de Hogere Rijks Ambtenaren, nu is het een onderdeel van Delta Lloyd.
Om de rijksweg verder te vermijden lopen we door de Rijkerswoerdse Plassen (zandwinmeren) naar Elst, waar de Romeinen hun grensgebied markeerden met tempeltjes, waarvan de resten zich onder de Grote Kerk bevinden. Via de oude Stationsstraat lopen we langs de Heinzfabrieken, waarvan de naamsbekendheid sinds John Kerry flink is toegenomen. Elst heeft sowieso redelijk veel kleine industrie, vanwege de sporen naar Nijmegen, Arnhem en Tiel.
Via het oude trace lopen we richting Bemmel. Ik dacht eerst: wat een lelijk dorp, waar ze de markt hebben verwoest door een betonnen parkeergarage, maar toen ik langs Kasteel Kinkelenburg liep moest ik dat oordeel wat bijstellen. Het is nu een prachtig raadhuis midden in het dorp.
Wat wellicht nog mooier is, zijn de waalstrangen. Stukken oude waalmeanders, waar je (als je meer tijd hebt) fantastisch kunt lopen. De Waalbandijk belopen is ook mooi. We lopen tot aan het punt waar de Waaldijk de Waal raakt om door het Spiegelbos van Vitens te lopen naar Lent. Lent is door Nijmegen geannexeerd onder de naam Waalsprong. Het gebied rond de Waal wordt volledig heringericht om ruimte te bieden aan het steeds hoger wordende water. Lent vormde destijds de aanlegsteigers voor Nijmegen. Hier eindigden dan ook de trams.

View more external

Crossroads

001 Centraal Station Arnhem

Splinternieuw
Bro

002 Mandela brug over de Rijn

Information

003 Eldenseweg

Waypoint

004 Monument in Malburg

Borg

005 Gelredome Arnhem

Sacred architecture

006 Kleidijkpad, Huissensedijk, Kerkje Elden

Information

007 Molen de Hoop gaande Lindedijk

Borg

008 Ohra gebouw en viaduct

Insjö

009 Rijkerswoerdse plassen

Insjö

010 Rijkerswoerdse plassen

Insjö

011 Kerkstraat richting Elst

Flod

012 Linge passeer Elst Rijksstraatweg Noord

Borg

013 Elst

Sacred architecture

014 Groet Kerk Elst

Sacred architecture

015 Dorpsstraat in Elst

Information

016 Stationstraat in Elst (vd tramdus)

Borg

017 Heinz fabriek in Elst

Crossroads

018 Nijmegen Elst Tiel spoorlijnen

Crossroads

019 KAttenleger over de A325

Park

020 Park de Poel

Crossroads

021 Viaduct over de Betuwelijn

Sacred architecture

022 RK kerk en Markt in Bemmel

Borg

023 Kasteel Brugdijk en Kinkelenburg te Bemmel

Sacred architecture

024 NH kerk in Bemmel

Insjö

025 Waaldijk

Bro

026 Turennesingel in Lent

2 kommentarer

 • Bild av stoeller

  stoeller 2017-okt-15

  I have followed this trail  View more

  Vrijwel een geheel verharde wandeling. Weinig natuurschoon, maar door het mooie weer, 15-10-2017, en de heerlijke horeca onderweg, toch lekker gewandeld.

 • Bild av dcve

  dcve 2017-okt-16

  Inderdaad, veel verhard, maar er is wel veel te zien langs de oude tramroutes. En onze Waal, die "door oneindig laagland gaat" ^DC

You can or this trail