Ladda ned

Avstånd

7,53 km

Höjdökning

9 m

Svårighetsnivå

Medel

Höjdsänkning

9 m

Max höjd

18 m

Trailrank

9

Min höjd

7 m

Trail type

Slinga

Koordinater

79

Uppladdad

13 maj 2021

Registrerad

maj 2021
Var den första som applåderar
Dela
-
-
18 m
7 m
7,53 km

Visad 16 gånger, laddats ned 0 gånger

i närheten av Boezinge, Flanders (Belgique)

Van: Diksmuidseweg 426, 8904 Boezinge, België

Naar: Diksmuidseweg 426, 8904 Boezinge, BelgiëRoutering: Wandel - kortste

Waypoint

Herberg

Voormalige herberg zogenaamd "Café Le Sultan" gesigneerd in de plint links. "G. Boghemans architecte" van 1924, rechts van deur "Van der Scheuren Entrepreneur", gebouwd in opdracht van de Brouwerij "Les Trois Rois" te Menen. Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen + leien); twee dakvensters respectievelijk onder plat en zadeldak, één klimmende dakkapel. Rode baksteenbouw. Gebruik van cement voor plint, voor pseudo-vakwerk en versieringen onder meer met art-deco-inslag. Rechthoekige en korfbogige vensteropeningen. Rechthoekige deur onder luifel op schoorstuk. Aangepaste garagepoort links.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Leroy Breweries (Boezinge)

Brouwerij Het Sas (1572) en Brouwerij Van Eecke (1624) zijn twee van de oudste nog steeds actieve brouwerijen in de Westhoek. Samen combineren ze meer dan 4 eeuwen vakmanschap, traditie en passie voor bier.

Auteur: Toerisme Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Villa

Alleenstaande villa in regionalistische stijl middenin een bij het kasteelpark aansluitende tuin. Twee traveeën en één bouwlaag, vermoedelijk naar ontwerp van de architecten F. Petit & J. Obozinski (Ukkel), uit het begin van de jaren 1920. Rode baksteenbouw. Typerende puntgevels met muurvlechtingen en schouderstukken onder meer met blinde oculus in de geveltop aan straatzijde. Rechthoekige vensters onder strekse lateien. Kozijnconstructies onder meer kruis-, bolkozijnen en drielichten; beluikte benedenvakken.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Hovenierswoning

Hovenierswoning (?) gelegen middenin tuin, aansluitend bij het kasteeldomein. Omlopende bakstenen stoep. Dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder kort overstekend schilddak (mechanische pannen); vermoedelijk naar ontwerp van architecten Fernand Petit & Jacques Obozinski (Ukkel), uit het begin van de jaren 1920. Linker zijrisaliet uitlopend op puntgeveltje met muurvlechtingen. Voorts "regionalistische" elementen als rechth. kruis- en bolkozijnen met beluikte benedenvakken en roedeverdeling, ook korfboogdeur. Linker zijgevel. Eén opkamertravee.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

6de demarcatiepaal

Kort na de Eerste Wereldoorlog werd in Frankrijk de idee geformuleerd om langs de oude frontlijn van de Vogezen tot Nieuwpoort een heirbaan aan te leggen om de herinnering aan dit front te bewaren. Daar dit idee niet uitvoerbaar bleek, stelde de Franse Touring Club in 1921 voor om op de punten waar de frontlijn de grote wegen kruist, demarcatiepalen uit rood Elzasser graniet te plaatsen, ontworpen door de Franse beeldhouwer en oud-strijder Paul Moreau-Vauthier. Dit voorstel werd door de Koninklijke Touring Club van België onmiddellijk bijgetreden en eind 1921 werd een geldinzamelingsactie gelanceerd met het oog op het plaatsen van 28 palen die de plaatsen zouden aanduiden waar de vijand het verst op nationale bodem was doorgedrongen.Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Station Boezinge

Voormalige stationnetje aan de spoorlijn Armentières-Oostende, analoog aan andere heropgebouwde stations van de N.M.B.S. in de streek, zoals onder meer Langemark, Wervik en Vlamertinge. Acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met wolfseinden. Rode baksteenbouw op sokkel, gemarkeerd door middel van arduinen band. Midden- en deurrisaliet uitlopend op dakvenster onder afgewolfd zadeldak. Getoogde gekoppelde muuropeningen met arduinen onder- en bovendorpels. Beschilderd casement in linker zijgevel.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Langgestrekte hoeve

Hoevetje, gelegen in de straatbocht. Volgens bewoners, voor de Eerste Wereldoorlog uitgebaat als herberg zogenaamd "De Lelie"; in 1921-1922 heropgebouwd in regionaliserende trant zie, opstelling: langgestrekt type; boerenhuis parallel aan de straat; bakhuis en nieuwe loods respectievelijk ten zuiden en ten westen van boerenhuis; vaalt palend aan de straat; materialen: verankerde, rode baksteenbouw; gebogen pannen (mechanische) zadeldak met overstekende rand, doorbroken door klimmend dakvenster; bakstenen lekdrempels en strekse lateien bij rechthoekige muuropeningen; streekeigen bouwelementen: houten kozijnconstructies zie kruiskozijnen met beluikte benedenvakken; kozijndeur met verdeeld bovenlicht; uilegat in rechter zijgevel; indeling: boerenhuis van vier traveeën + zeven staltraveeën, de twee rechts vermoedelijk ter vervanging van oorspronkelijk dwarsschuurtje, zie spoor van dichtgemetselde poort. Recent aanbouwsel tegen rechter zijgevel.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Talana Farm Cemetery

'Talana Farm' behoorde tot een groep boerderijen die door het Brits leger een naam kregen die verwees naar de Zuid-Afrikaanse oorlog (Boer War, 1899-1902). Hier verwees de naam naar de 'Battle of Talana Hill', op 20 oktober 1899. De begraafplaats werd in april 1915 gestart door Zouaven (Franse koloniale troepen). De '1st Rifle Brigade' en de '1st Somerset Light Infantry' namen de begraafplaats in juni 1915 over. Ze bleef in gebruik door gevechtseenheden tot in maart 1918.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Hoeve Talana Farm

Zogenaamd "Talana Farm" volgens gevelsteen, Britse benaming stammend uit de Eerste Wereldoorlog, zie gelijknamig Brits militair kerkhof in de omgeving. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem) zie ook de hoeven met analoge kenmerken van vermeld architect onder meer gelegen te Boezinge (Reningestraat nummer 19), te Elverdinge (Klijtestraat nummer 54 en Vlamertingestraat nummer 73). Wederopbouw aansluitend bij de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf, ten noordoosten toegankelijk via erfoprit (grind); boerenhuis en nutsgebouw, respectievelijk ten noordwesten en ten zuiden; aanplanting: moestuin, ten noorden en ten westen; notelaar ten zuidwesten: omringend weiland afgezet met populierenrij; materialen: verankerde rode baksteenbouw; mechanische pannen zadeldaken, geknikt bij boerenhuis en onderbroken door dakkapellen en luifel boven schuurpoort; bakstenen afzaten; rondbogige ontlastingsbogen boven rechthoekige muuropeningen; traditiegebonden houtwerk zie onder meer houten lateien, luiken, schuiframen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten; indeling: boerenhuis van vijf traveeën, opkamertravee links aan achtergevelzijde, met getoogde kelderopening; nutsgebouw oorspronkelijk gebruikt als melkhuis, stal, schuur en wagenhuis. Aangepaste muuropeningen in stal- en schuurvleugel.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Hoeve met losse bestanddelen

Wederopbouwhoevetje teruggaand op regionale hoevebouw te zien aan, opstelling: L-vormige opstelling van losse bestanddelen te weten boerenhuis en dwarsschuur, zonder specifiek erf; aanplanting: siertuintje voor boerenhuis; materialen: verankerde, rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende rand op houten modillons; bij het boerenhuis, geknikt en met klimmende dakkapel; bij de schuur met dichtgemetselde rondbogige schuurpoort onder luifel; streekeigen bouwelementen: rechthoekige muuropeningen onder korfbogige ontlastingsboog; bakstenen lekdrempels, echter gecementeerde bovendorpels; visgraatverband in de boogvelden bij boerenhuis; indeling: dwarsschuur met stalgedeelte.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Gedenkkapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Waypoint

John McCrae Naamsteen

Naamsteen ter ere van John McCrae aan de militaire begraafplaats "Essex Farm Cemetery"

Auteur: MarcMonballieu
Meer informatie
Waypoint

Essex Farm / Site John Mccrae

Waypoint

Essex Farm Cemetery & Site John Mc Crae

Meer dan twee jaar (van april 1915 tot juli 1917) liep het front langs het kanaal dat achter deze site loopt. De Duitsers waren ingegraven aan de overkant, op deze oever stonden de geallieerden. Deze begraafplaats werd aangelegd vlakbij de dug-outs of uitgegraven schuilplaatsen van een verbandpost, die je links van de begraafplaats kan bezoeken. Het was in deze schuilplaatsen dat de Canadese chirurg John Mc Crae het gedicht In Flanders Fields schreef. Het beton van de bunkers was er nog niet, Mc Crae werkt in een uitgegraven gat in de dijk. Het gedicht begint met “In Vlaamse velden klappen rozen open”. Op het moment dat zijn beste vriend begraven wordt, bloeien overal de klaprozen. Klaprozen doen het goed op de braakliggende grond van het front. Sindsdien is de klaproos het symbool geworden van WOI: rood van bloed, zwart van rouw. Mc Crae blijft maar enkele maanden in Ieper en sterft in 1918 in Wimereux bij Boulogne aan een longontsteking en hersenvliesontsteking. Hij is pas 45.

Auteur: Westtoer's bezienswaardigheden
Meer informatie
Waypoint

In Flanders Fields

In Flanders Fields is een gedicht van de Canadese militaire arts en dichter John McCrae . De definitieve versie schreef hij op 8 december 1915.
McCrae stierf, toen hij nog tijdens de oorlog in een veldhospitaal werkte, aan longontsteking en hersenvliesontsteking. Hij werd 45 jaar oud.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Kanaalsite John McCrae

De kanaalsite John McCrae is een oorlogssite in de Belgische plaats Boezinge die herinnert aan de Eerste Wereldoorlog. De site strekt zich uit over een afstand van 400 meter tussen de weg Ieper-Diksmuide en het Ieperleekanaal, halverwege tussen Boezinge en Ieper, op ongeveer 2,5 km van beide centra.
De site ligt langs en op de kanaalberm. Aan de zuidkant ligt de militaire begraafplaats Essex Farm Cemetery. Op de kanaalberm ten oosten van de begraafplaats bevindt zich een obelisk voor de 49th Division. Net ten noorden van de begraafplaats bevinden zich betonrestanten van een medische post en is een monument opgericht voor John McCrae en zijn gedicht In Flanders Fields, dat hij hier zou hebben geschreven. Nog verder noordwaarts is de kanaalberm bewaard als oorlogslandschap. Hierin bevinden zich ook nog de restanten van een betonnen noodwoning en een commandopost.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Alflex

Bij Alflex kan je kiezen voor een wellnessarrangement met of zonder overnachting. Het Bed en Badhuis heeft heel wat faciliteiten zoals een sauna, infrarood, stoombad, bubbelbad en houtverwarmde Dutch Tub. De arrangementen kan je gerust nog aanpassen aan je eigen wensen.

Auteur: Westtoer's bezienswaardigheden
Meer informatie
Waypoint

Essex Farm Cemetery

Essex Farm Cemetery werd genoemd naar een boerderij op deze plaats, die op de Britse stafkaarten vermeld stond als Essex Farm. Hier liggen 1199 gesneuvelden uit het Commonwealth begraven. In de bunkers naast de hoeve schreef de Canadese dokter John McCrae op 3 mei 1915 het wereldwijd beroemde gedicht 'In Flanders Fields'. Hij overleed op 28 januari 1918 aan long- en hersenvliesontsteking en werd begraven in Wimereux (Frankrijk).

Auteur: Lannoo
Meer informatie
Waypoint

Bard Cottage Cemetery

Gelegen langs de N369 (Diksmuidseweg), naast de inrit naar huisnummer 225, op grondgebied Boezinge, op circa 50m ten westen van het kanaal Ieper-IJzer, op circa 600m ten noorden van Essex Farm Cemetery en op circa 800m ten zuiden van Talana Farm Cemetery. De omgeving is vlak.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Colne Valley Cemetery

Gelegen langs de Kleine Poezelstraat op grondgebied Boezinge, ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer, op circa 2 km ten zuidoosten van Boezinge, op circa 300m ten zuidwesten van Welsh Cemetery (Caesar's Nose). De begraafplaats wordt nagenoeg volledig omgeven door een groenscherm met erachter vervuilende industrie. De omgeving ten oosten van de begraafplaats is licht heuvelachtig.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Yorkshire Trench and dug-out

Dit stukje loopgraaf uit 1915 kwam in de jaren ‘90 aan het licht bij de aanleg van een nieuw industrieterrein langs het kanaal Ieper-IJzer. De ‘Yorkshire Trench’ ontstond na de eerste gasaanval in 1915. Deze loopgraaf uit de eerste Britse linie werd later uitgebreid met een ‘deep dug out’ of een ondergrondse schuilplaats. Dolomietpaden tonen je de gangen en kamers van de dug out. In de loopgraaf zelf kan je de toegangen van deze ondergrondse constructie ontdekken. Extra info: Te bezichtigen van zonsopgang tot zonsondergang. De site Yorkshire Trench & Dug Out is tot 4/4/2015 slechts gedeeltelijk toegankelijk door renovatiewerken aan de loopgracht.

Auteur: Westtoer's bezienswaardigheden
Meer informatie
Waypoint

Klein Zwaanhof

Zogenaamd "Klein Zwaanhof", zie uithangbord. Grote wederopbouwhoeve, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een erf met grind en centrale vaalt; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stalvleugel, dwarsschuur respectievelijk ten oosten, ten noorden en ten zuiden; aanplanting: siertuintje, voor het boerenhuis; boomgaard, ten westen; materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen (mechanisch) zadeldaken met overstekende dakranden op houten modillons; grijsbeschilderde plint; I-balken onder meer onder getoogde ontlastingsbogen, boven de poorten; streekeigen bouwelementen: dakvenster met puntgeveltje voorzien van muurvlechtingen; aflijnend baksteenfries van afwisselend streks en langs metselverband bij het boerenhuis; asemgaten in de schuurgevel; zijgevels met zware, getrapte schouderstukken; indeling: boerenhuis van vier traveeën en één opkamertravee rechts waaronder een rechthoekige getraliede kelderopening, stalvleugel met haaks aanleunend bak- en melkhuis; dwarsschuur met aardappelkelder links en wagenhuis rechts. Ten westen, recente loods.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kanaal Ieper-Ijzer

Het kanaal Ieper-IJzer (ook wel Ieperleekanaal) verbindt Ieper met Diksmuide en met de zee via Nieuwpoort. Ooit was het kanaal een belangrijke verkeersader, maar nu is het vooral voor de pleziervaart interessant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte het kanaal deel uit van de Ieperse Boog (Ypres Salient), de verdedigingsgordel tegen de Duitse troepen.

Auteur: Lannoo
Meer informatie
Waypoint

Carrefour Des Roses

Links op dit kruispunt zie je een 16de eeuws Keltisch kruis. Hier legerden een Bretoense en een Algerijnse (Zouaven-) divisie. De Bretoenen waren al wat ouder en dit was een rustige plek in ondersteuning van het front. Tot de Duitsers hier op 22 april 1915 hun eerste gasaanval inzetten. De Fransen vluchten alle kanten uit, maar velen van deze pépères de Boesinghe (de opaatjes van Boezinge) overleven het niet. De chloorgasaanval is een overmoed ‘succes’ voor de Duitsers en slaat een bres van 8 km breed en 4 km diep in de frontlijn. Het Duitse leger heeft echter een gebrek aan mankracht en materieel en buit de situatie niet uit. Over het aantal slachtoffers lopen de cijfers fel uiteen. Beide kanten buigen ze om in hun voordeel. Algemeen denkt men nu dat 1.000 mensen sneuvelden en nog eens 2.500 gewond geraakten. Maar dit was slechts de eerste van een hele reeks gasaanvallen, langs beide kanten. Er wordt later geëxperimenteerd met fosgeen, difosgeen en chloorpicrine en vanaf juli 1917 mosterdgas of Yperiet.

Auteur: Westtoer's bezienswaardigheden
Meer informatie
Waypoint

Yorkshire Trench and dug-out

Dit stukje loopgraaf uit 1915 kwam in de jaren ‘90 aan het licht bij de aanleg van een nieuw industrieterrein langs het kanaal Ieper-IJzer. De ‘Yorkshire Trench’ ontstond na de eerste gasaanval in 1915. Deze loopgraaf uit de eerste Britse linie werd later uitgebreid met een ‘deep dug out’ of een ondergrondse schuilplaats. Dolomietpaden tonen je de gangen en kamers van de dug out. In de loopgraaf zelf kan je de toegangen van deze ondergrondse constructie ontdekken. Extra info: Te bezichtigen van zonsopgang tot zonsondergang. De site Yorkshire Trench & Dug Out is tot 4/4/2015 slechts gedeeltelijk toegankelijk door renovatiewerken aan de loopgracht.

Auteur: Westtoer's bezienswaardigheden
Meer informatie

Kommentarer

    Du kan eller den här leden