Ladda ned

Avstånd

54,73 km

Höjdökning

318 m

Svårighetsnivå

Medel

Höjdsänkning

315 m

Max höjd

79 m

Trailrank

7 3

Min höjd

24 m

Trail type

Ej i slinga

Koordinater

1071

Uppladdad

31 januari 2021

Registrerad

januari 2021
 • Betyg

   
 • Information

   
 • Lätt att följa

   
 • Landskap

   
Var den första som applåderar
3 kommentarer
 
Dela
-
-
79 m
24 m
54,73 km

Visad 100 gånger, laddats ned 9 gånger

i närheten av Galmaarden, Flanders (Belgique)

tegen sint Pietersleeuw
Waypoint

Sint-Pieterskerk Galmaarden

De parochie Sint-Pieter bestond reeds in de 8ste - 9de eeuw. De classicistische Sint-Pieterskerk is tegen elke gewoonte in west-oost georiënteerd. Ze werd in 1772 verbouwd en vergroot door de abdij van Vorst. Van de oorspronkelijke kerk bleef enkel de torenkern uit de 13de eeuw bewaard, benevens enkele elementen uit de 14de eeuw. Omwille van het stijgend aantal inwoners werd de parochiekerk een tweede maal vergroot in 1910. Het 18de-eeuws kerkmeubilair omvat het hoogaltaar, de zijaltaren, de kerkmeestersbanken, de biechtstoelen en de gebeeldhouwde kansel. In de parochiekerk liggen 21 grafstenen. De kerk werd geheel gerestaureerd in 1995 en is geklasseerd.

Auteur: est2000
Meer informatie
Waypoint

Baljuwhuis

Baljuwhuis

De Baljuw was de ambtenaar die tijdens het Ancien Régime de heer in de stad of op het platteland vertegenwoordigde. Hij werd voor het leven benoemd. Hij bezat bevoegdheden op feodaal, politiek, financieel, militair en rechterlijk vlak. Het baljuwambt werd ingesteld vanaf de 12de – 13de eeuw.

Het huidige Baljuwhuis kreeg in de loop der jaren verschillende namen mee. Het gravenhuis – kasteel – “heeren huys” dateert vermoedelijk van de eerste helft van de 17de eeuw. Het gebouw met de grote tuin en de stallingen kreeg mettertijd ook verschillende functies. Vast staat dat het in de periode 1833 – 1973 eigendom was van de familie Olemans. In die periode deden de gebouwen dienst als brouwerij. De provincie Brabant (later Vlaams-Brabant) bouwde deze locatie tussen 1977 en 2003 uit tot een provinciaal trefcentrum.

De naam Baljuwhuis is van recentere datum. Het is een teruggrijpen naar het verleden toen de Baljuw in deze regio verbleef.

Bron: M. Matthijs, Van Grafelijk Landgoed tot Provinciaal Trefcentrum. Historiek van het Baljuwhuis Galmaarden. HOLVEO (1998)

Auteur: est2000
Meer informatie
Waypoint

Baljuwhuis of Gravenhuis

Recht tegenover de kerk staat het Baljuwhuis, nu een gemeentelijk cultuur- en ontmoetingscentrum. Hier woonde vroeger de baljuw. Hij was de ambtenaar die tijdens het Ancien Régime de heer vertegenwoordigde op het platteland. Hij werd voor het leven benoemd en bezat bevoegdheden op feodaal, politiek, financieel, militair en rechterlijk vlak. Via de Kammeersweg kan je de geplaveide binnenplaats betreden. Het gebouw met de grote tuin en de stallingen kreeg mettertijd ook verschillende functies, waaronder een bierbrouwerij. Let op de mooie gaanderij afgewerkt in natuursteen.

Auteur: Archeduc
Meer informatie
Waypoint

Heetveldemolen

De Heetveldemolen of Munckmolen is een graanwatermolen met onderslagrad op de Mark.

De watermolen bestond zeker al in 1440 en had toen zijn naam gegeven ("cour du moelin") aan wat later Kasteel Heetvelde zou worden. Rond 1440 werd de watermolen door Catherine Van der Molen aan haar man Wouter van den Heetvelde gebracht.

In 1904 werd een stoomgenerator bijgebouwd, maar er werd ook nog met waterkracht gemalen.

Er wordt opgestuwd door middel van regelbare stalen (klep)stuw met opeenvolgende vervallen van 1 meter en 0,4 meter.
Pegel op 25,55 meter.

De watermolen die herbouwd werd in 1949 was tot 1996 beroepsmatig in werking. De laatste molenaar, Richard van Ongevalle, is nu met rust gegaan maar laat zijn molen nog af en toe draaien.

De Heetveldemolen is beschermd als monument.

Auteur: est2000
Meer informatie
Waypoint

De Mark

De Mark stroomt van oost naar west door het zuidelijk deel van Galmaarden. Het is de voornaamste waterloop van Zuid-Pajottenland, circa 26 km lang, sterk vertakt en onbevaarbaar. Het is een zijrivier van de Dender.
De Mark ontspringt op ongeveer 80 meter boven de zeespiegel in het Bois d'Enghien op het grondgebied van Marcq (Mark) in de provincie Henegouwen. Een bedding van ca. 3,7 km ligt op Galmaarden.
Van de acht overblijvende watermolens op de Mark staan er 1 op het grondgebied van Galmaarden nl. de Gemelingenmolen (ook "Driscartmolen" genoemd naar de vroegere eigenaars) en 2 op het grondgebied van Tollembeek nl. Heetveldemolen en de Wielantmolen.

Auteur: goubertf
Meer informatie
Waypoint

Geschoren meidoornhaag als veekering

De geschoren meidoornhaag en is aangeplant als de erfafsluiting bij de hoeve 'Hof der Drie Poorten'. De veekeringshaag staat op de oost- en noordzijde van een grasland dat gedeeltelijk met hoogstammige fruitbomen is aangeplant. De boomgaard is voor het eerst te zien op de kaart van het gereduceerd kadaster (ca 1850). Op de laat-19de-eeuwse topografische kaarten van het Krijgsdepot blijkt dat deze boomgaard toen al omhaagd was. Enkel op de noordelijke en oostelijke perceelsgrens van deze boomgaard bleef tot op vandaag een haag staan. In 1960 was de boomgaard groter; ook het grasland ten noorden van de hoeve was toen ingericht als boomgaard. Ook de haag rond dit gedeelte, ondertussen weer in gebruik als grasland, bleef bewaard. Behalve meidoorn bestaat de haag onder andere ook uit een al dan niet natuurlijke bijmenging van gewone haagbeuk, rode kornoelje, gewone hazelaar, sleedoorn, braam en vlier.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Houtkant op talud als perceelsrandbegroeiing

De houtkant staat op een talud haaks op de Boulevardstraat, en bevindt zich tussen twee graslanden. Het steilrandje is beplant met gewone es om het talud vast te houden via het wortelgestel. Uit de topografische kaarten van het Krijgsdepot blijkt dat hier op het einde van de 19de eeuw een beplante perceelsgrens liep die de scheiding vormde tussen boomgaard en grasland ten noorden, en akkerland ten zuiden van deze grens. Net ten noorden van het talud liggen twee bronnen. Mogelijk werd hier een wal aangelegd om de akker te beschermen tegen afstromend water.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kapel Ter Helle

Deze arduinen staakkapel werd in de volksmond 'Ter Helle' genoemd wegens de verre afstand naar de kerk, markt en station. Dit is één van de oorspronkelijke 7 quasi identieke arduinen kapellen, die zich op een oude bedevaartweg van zeven weeën bevonden. Tijdens de kruisdagen werd deze kapel, toegewijd aan O.L.-Vrouw, bezocht door groepen die in wijzerszin rond het hof Wilgendam gingen.

Auteur: Archeduc
Meer informatie
Waypoint

Grote kamerkapel

De Grote kamerkapel of Grote kamerkapel van Ghesuele is een kapel in Bever in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De kapel staat in de landelijke wijk Ghesuele aan een kruispunt waar drie wegen, allen met de naam Ghesuele, bij elkaar komen. De kapel heeft als patroonheilige Sint-Bernardus.
De kapel werd gebouwd omstreeks het midden van de 19de eeuw. Men vermoedt dat hier een eerste kapel werd opgericht ter nagedachtenis van de reizen van Sint-Bernardus langs Ghesuele. Volgens Bollandisten zou hij hier tot negenmaal geweest zijn tussen 1131 en 1151 toen hij in de abdij van Affligem verbleef.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Geriefbosje met middelhout

Het gemengde bosje ligt in de vallei van de Bellembeek. Het smalle perceel staat haaks op de beek en de Torreborrestraat. De vier geknotte aken hebben stamomtrekken tussen 125 centimeter en 224 centimeter. De knothoogte is circa 2 meter. Andere soorten zijn zwarte els, gewone haagbeuk, gewone hazelaar gewone es , gewone taxus en gladde iep. Dit kleine bosje werd eertijds gebruikt om geriefhout te oogsten en bestaat uit bomen in hakhoutbeheer met daartussen een aantal opgaande bomen.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Gesloten hoeve

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort. Ertegenover, boerenhuis met anderhalve verdieping en zes traveeën afgedekt met een zadeldak voorzien van een klokkenruiter, daterend uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen; de arduinen deuromlijsting voorafgegaan door een pui met dubbele trap. Stallingen met arduinen deuromlijstingen (19de eeuw). Langsschuur afgewerkt met vlechtingen en topstuk.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

d’Erfzonde

Ga voor d'erfzonderoute (+-60 km) en je verkent de eindeloos groene Vlaamse Ardennen, tot de grens met Henegouwen en het Pajottenland. Dit is een ware culinaire fietsroute: bij aankomst serveren de gepassioneerde uitbaters van d'erfzonde je een delicieus diner inclusief dranken in een warm, huiselijk kader.

Heb je een fiets nodig ter plaatse (e-MTB, MTB, electrische fiets,...). Contacteer dan Bike Reloaded.Auteur: Bike reloaded
Meer informatie
Waypoint

Park Ter Rijst

Park Ter Rijst behoort tot het prachtigste landschapsschoon dat het Pajottenland te bieden heeft. Met zowel een kasteelpark en vijver (samen 49,5 ha) als een bosreservaat (28 ha) biedt dit landschapspark een hedendaags lusthof voor natuur- en cultuurliefhebbers. Voor vogelliefhebbers is dit een aards paradijs: het aantal vogelsoorten is gigantisch!

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Maretak

In de bomen kan je (zeker in de winter) goed de vogellijm of maretak-bollen zien. Deze parasiet hebben we blijkbaar altijd een misterieuse plant gevonden. Dat kan je afleiden aan de tal van mythologische namen we deze plant gegeven hebben: duivelsgras, duivelsnest, heksennest, kersterhout, lijmkruid, mattekruid, mistel, mistletoe, priemst, raamsch, slangentong, viscus, vogellijm,... Deze plant is gekend als heksenkuid. Een heksenkruid is een plant die volgens overleveringen veelvuldig is gebruikt door zogenaamde heksen en kruidenvrouwen vanwege een bepaalde werking.Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Kasteel Ter Rijst

De naam "Ter Rijst" van dit kasteel wijst op de aanwezigheid van rijshout. Rijshout is de verzamelnaam voor staken en tenen van veelal wilgenhout die oorspronkelijk werden geoogst in de grienden langs de rivieren en drassige plekken. Tegenwoordig wordt rijshout voornamelijk gekweekt en geoogst op speciaal aangelegde plantages in minder drassige gebieden. Daar wordt het hout machinaal gepoot, geoogst, gebundeld en opgeslagen. Het eerste kasteel van Ter Rijst (naam die wijst op de aanwezigheid van rijshout) werd in 1169, op bevel van de graaf van Henegouwen verwoest. Het werd voor 1234 weer opgebouwd. De familie Van der Noot heeft geruime tijd dit kasteel in haar bezit gehad. Wouter van der Noot, ridder, kamerheer van de hertog van Brabant, Filips de Goede, verwierf het domein Terrest in 1464. In 1480 werd er nieuw kasteel met vijver opgericht. Tijdens de Spaanse overheersing in de 16de eeuw trad Jaspar van der Noot in dienst van Egmont. Nadat deze was onthoofd, is Jaspar gevlucht en hij heeft zich in dienst gesteld van Willem van Oranje. Hij was de eerste ritmeester (kolonel van de formaties ruiterij) van de Geuzen. Het domein kwam nadien in de handen van de katholieke familie Völler. In 1868-1869 heeft burggraaf de Nieulant het oude kasteel "opgesmukt" en de oude versterking sterk verminkt; zo werden onder andere de torens afgebroken.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

O.-L.-Vrouw van Altijddurende Bijstandskerk

Waypoint

Heikruis

Heikruis is een plaatsje in de Vlaams-Brabantse gemeente Pepingen, gelegen in het Pajottenland. Het maakte tot 1815 deel uit van de provincie Henegouwen met het gevolg dat het Frans er zo lang de officiële voertaal bleef.

In 1024 richtte ene Hado er een kruis op . De naam Heikruis heeft dus niets te maken met heide maar is een vervorming van Hado. Met dat kruis wilde Hado bescherming afsmeken over de vooruitgeschoven post van de versterkte villa Lettelingen.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Kesterveld

Een aantal geschiedkundigen stellen dat het Romeinse kamp van Quintus Cicero hier zou gelegen hebben op het Kesterveld. De toegang naar het kamp zou het Kestergat geweest zijn, een plaatsnaam die nog steeds gekoppeld is aan het kruispunt ten oosten van hier waar de Molenstraat aansluit op de Ninoofsesteenweg.  

Als dat het geval is, dan was hier de beroemde aanval op de uitgedunde Romeinse troepen die hier kwamen overwinteren in 54-53 v.Chr na hun veldslagen in Brittanië. Toen zijn legioen hier in winterkwartier lag, werd het aangevallen door een coalitie van EburonenAtuatuciNerviërs en een aantal kleinere Gallische stammen. Quintus Tullius liet zich echter niet uit zijn versterkte kamp lokken. Zijn troepen hadden grote moeite om de woeste aanvallen van de Galliërs af te slaan, maar hielden stand tot ze door Caesar werden ontzet. Eén van de beroemd hoofdmannen van de Eburonen die achter de aanvallen op de Romeinen zat was Ambiorix die in Tongeren 15 Romeinse cohors had gedood tijdens de slag om Atuatuca Tungrorum.Auteur: Pascal Brackman @ RouteYou
Meer informatie
Waypoint

Gemeentelijke begraafplaats Pepingen

Henri Vander Stokken trok vanuit Bogaarden naar Brussel waar hij zijn eigen wisselkantoor had. Het legde hem geen windeieren. In 1907 stierf hij met een onmetelijk fortuin op zijn bankrekening, maar zonder kinderen om het aan na te laten. Na zijn dood liet hij daarom nog twee keer van zich horen. Hij liet zijn fortuin achter voor de bouw van een bejaardentehuis, dat ook zijn naam draagt. Met de rest van het geld bouwde deze weldoener een imposant mausoleum dat schril afsteekt tegenover de graven van de eenvoudige Pepingse begraafplaats. Zo zal zijn naam nooit meer vergeten worden.

Auteur: Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
Meer informatie
Waypoint

Pepingen

Pepingen is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De gemeente ligt in het Pajottenland en telt bijna 4500 inwoners.
Pepingen werd bij de in 2007 door Toerisme Vlaanderen georganiseerde verkiezing van het mooiste dorp van Vlaanderen opgenomen in de preselectie van 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.

De fusiegemeente telt naast Pepingen zelf nog vijf deelgemeenten: Beert, Bellingen, Bogaarden, Elingen en Heikruis. In de deelgemeente Pepingen liggen nog de gehuchten Beringen en Kestergat.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Sint-Martinuskerk

Heterogeen gebouw, aanleunend bij de Henegouwse gotiek, op volgende plattegrond: een westtoren met noordtraptoren, gevat tussen de uiteinden der zijbeuken, een driebeukig schip van drie traveeën, dwarsarmen, een koor met driezijdige sluiting en flankerende sacristieën. Hoofdzakelijk witgekalkte baksteenbouw met gebruik van hardsteen voor de plint en van zandsteen voor de omlijstingen; plaatselijke breuksteen in klein en onregelmatig verband bleef bewaard in de onderbouw van de toren en werd hergebruikt in het zuidtransept.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Pepingen

Pepingen is een landelijke gemeente in het Pajottenland. De dorpskern wordt gekenmerkt door de beeldbepalende bebouwing in de onmiddellijke omgeving van de Sint-Martinuskerk. Een drietal imposante 19de-eeuwse hoevegebouwen vormen samen met de kerk een interessante configuratie, volgens een bijna vierkantig patroon. Deze zijn het Godsgasthuis Van Der Stokken en een tweetal (voormalige) hoeves aan de westzijde van de parochiekerk Sint-Martinus. De landelijke omgeving ten zuiden van het Godsgasthuis Van der Stokken en de straatwand tegenover de kerk, gekenmerkt door een vrij gaaf bewaarde, homogene 19de-eeuwse architectuur zijn ook waardevolle elementen binnen de dorpskern. Van de landelijke omgeving van het Godsgasthuis Van der Stokken rest echter nog enkel een klein stukje vlak naast de hoeve. De Ninoofsesteenweg snijdt de gemeente in twee delen.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Pachthof Mechelsgat

De gevel van deze hoeve meldt het jaartal 1879. Wist je dat de gevel even oud is als de gloeilamp. 1879 was het jaar waar Joseph Swan de eerste gloeilamp demonstreert maar het is Edison die later de gloeilamp patenteert.Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Alsput

Waypoint

Huis

Interessante woning qua architectuur. Het is een passiefwoning van de hand van NU architectuuratelier. De buitenschil sluit zich af van de noordzijde en opent zich naar het zuiden en oosten. Door een uitsteek in het dak biedt ze bescherming tegen de felle zon. Het interieur is opgebouwd rond een spiraalvormige opeenvolging van ruimtes die op die manier een 'intern landschap' tot stand brengen. De circulatie verloopt via eerder publieke zones naar intiemere plekken en biedt telkens wisselende relaties, onderlinge en ook met het omringende landschap.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Hof Sint-Elooi

Hof Sint-Elooi is een monumentale hoeve waarvan de oorsprong opklimt tot de middeleeuwen toen op deze plaats tol werd geheven door de heren van het in 1236 gestichte Land van Gaasbeek. Aan de draaiboom en het tolhek stond toen het Tolhuys met bijhorende hoeve en herberg. Tijdens de godsdiensttroebelen werd het tolhuis verwoest en de hoeve verdween vermoedelijk bij de aanleg van de huidige steenweg in 1707, aangezien ze gelegen was binnen het nieuwe tracé. De Ferrariskaart van 1771-1777 toont in ieder geval geen bebouwing meer op deze plaats. Vermoedelijk werd in het begin van de negentiende eeuw een nieuwe hoeve met herberg "Relais Saint-Eloy" gebouwd door de familie Borremans die hier op dat ogenblik tol inde.

Auteur: Pascal Brackman @ RouteYou
Meer informatie
Waypoint

Café in de Oude Smis van Mekingen

In 't Oud Smis van Mekingen hangt nog de gezelligheid van vroeger. In 2012 werd de 165ste verjaardag gevierd. Officieel bestaat het café van 1847, maar misschien is het café nog wel ouder. Hier wordt je bediend door de 5de generatie café-eigenaar. Tot halfweg de jaren vijftig was aan het café een smidse verbonden. Een kruidenierszaak hield stand tot de jaren negentig. Het is het kloppend hart van het gehucht Mekingen. De gelagzaal heeft veel weg van een woonkamer met een kachel in het midden. De geuze en de kriek worden hier nog stuk voor stuk opgehaald uit de kelder. Volkser dan 't Oud Smis van Mekingen kan bijna niet. In de weekends komen er veel fietsers en wandelaars over de vloer. Het café ligt langs een GR-route. Zeker een unieke plek in het Pajottenland is. Het café kwam ook in de lijst van de honderd strafste cafés van Vlaanderen.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Boom met maretak

In de omgeving van de VRT-zendmast vind je tal van bomen waar maretak in groeit. Vooral in de winter vallen deze bollen van maretak op. De witte bessen werden vroeger gebruikt om takken mee in te smeren zodat vogeltjes vastgelijmd raakten aan de takken en men ze zo kon vangen. Vandaar dat vogellijm een synoniem is voor maretak.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

VRT toren

De VRT-toren is een vrijstaande toren voor radio- en televisietransmissie. De toren werd in 1996 gebouwd te Sint-Pieters-Leeuw in Vlaams-Brabant. De betonnen toren is 300m hoog, heeft een diameter van 27m aan de basis en 1,3m aan de top. De toren werd opgetrokken om de ontvangst in Brussel te verbeteren, en de locatie werd gekozen om het vliegverkeer vanuit Zaventem niet te hinderen. De toren werd gebouwd door de firma Van Rijmenant uit Ternat.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Grens van het beekalluvium

De Alfons Fleurrusstraat en de Oudenakenstraat lopen langs de landschapsgrens van het beekalluvium van de Zuunbeek en de valleiwand van diezelfde beek. Dat is natuurlijk niet toevallig. Heel regelmatig lopen oude wegen (toen die nog onverhard waren) langs zo een natuurlijke grenzen. De weg lig net iets hoger dan het beekalluvium want dat is in grote delen van het jaar veel te drassig om door te lopen. En liefst loopt men ook niet door de akkers van boeren maar beter er langs. En dan kom je automatissch op deze positie uit.

Auteur: Dromos
Meer informatie

3 kommentarer

 • Vdb96 2 feb. 2021

  Te doen mee de quad

 • Bild av *** Snuitjes ***

  *** Snuitjes *** 2 feb. 2021

  Goh, nu ligt er zeer veel water en modder...dus niet ideaal denk ik

 • Bild av erikvandegucht

  erikvandegucht 1 nov. 2021

  Zeer mooie route jammer van de stukken die verbonden zijn maar wel makkelijk te omzeilen . Sommige stukken niet haalbaar met lange of Brede pickup. Desondanks zeker de moeite

Du kan eller den här leden