-
-
2 034 m
1 057 m
0
6,7
13
26,67 km

Visad 502 gånger, ladda ned 1 gånger

i närheten av Pardines, Catalunya (España)

És un esport de navegació camp a través on els participants, amb l’ajuda d’un mapa i una bruixola, han de desplaçar-se a peu amb l’objectiu d’aconseguir, en un temps determinat, la màxima puntuació possible. Els punts s’obtenen passant per uns controls ubicats en el terreny de competició i marcats en el mapa que serveix de referència per a trobar-los.

Es practica en equips de 2, 3, 4 o 5 persones, aquestes han d’anar juntes durant tot el temps que es disputa la prova. Els equips poden ser masculins, femenins o mixtes, i poden participar en diferents categories segons l’edat dels components de l’equip.

Cada membre de l’equip disposa d’un mapa, generalment elaborat específicament per a la prova, on hi ha representat el terreny de competició. L’extensió d’aquest terreny depèn de les hores de durada de la prova, des de 6 fins a 24 hores. Tal com s’ha apuntat anteriorment, en aquest mapa s’hi reparteixen una sèrie de controls valorats de 3 a 9 punts (el valor queda determinat pel primer dígit del codi del control) en funció de la dificultat física i/o tècnica per accedir-hi.

El mapa s’entrega als equips de 15min a 2h abans de la sortida, depenent de la durada de la cursa. En aquest temps han de definir l’estratègia i l’elecció d’itinerari per tal de recollir el màxim número de punts en el temps establert.

El mapa ofereix múltiples eleccions d’itinerari, l’elecció estratègica final s’haurà de prendre tenint en compte les capacitats físiques i tècniques de l’equip. Per tant, estem parlant d’un esport on els participants poden adaptar la dificultat de la ruta a la seva edat, condicions físiques o habilitats tècniques.

Material obligatori

– Abans d’entrar al parc tancat i fer entrega del mapa es farà un control del següent material obligatori:

Per persona:
Jaqueta impermeable
Manta d’emergència (2mx1’4m)
Pinça SI precintada al canell
Xiulet
Aigua (mínim 1L)
Menjar
Brúixola

Per equip:
Farmaciola (per primeres cures en cas de ferida)
Mòbil
Frontal (per cursa llarga)
Retolador permanent

– L’us de GPS, calculadora, podòmetre o altímetre per calcular l’itinerari óptim queda PROHIBIT.

– No és material obligatori però és recomanable portar protecció a les cames, ja sigui amb perneres, mitjó alt o pantaló/malla llarga.
Cronometratge

– El cronometratge de la prova es farà mitjançant el sistema SportIdent. Cada component de l’equip haurà de portar una pinça SI fixada al canell amb un precinte facilitat per l’organització i aprovat per la FCOC. En cas de ruptura del precinte o pèrdua de la pinça SI l’equip quedarà desqualificat.

– La pinça SI no podrà ser retirada del precinte posat al canell fins després d’haver realitzat la descàrrega a la taula d’arribada, on un membre de l’organització tallarà el precinte.

– Per obtenir la puntuació del control, que vindrà determinada pel valor del primer dígit del codi del control, tots els membres de l’equip han validar el seu pas a les bases de control trobades. La persona competidora és l’únic responsable de validar correctament el seu pas per un control, mitjançant la comprovació del funcionament del dispositiu sonor i visual de la base.

– En arribar a meta, cal esperar a l’últim component de l’equip per marcar en el control de meta.

– Cal assegurar-se que la pinça SI que es farà servir tindrà prou capacitat per a registrar tots els controls que l’equip pugui trobar el dia de la competició. Setmanes abans de la cursa es farà públic el número de controls per cada modalitat (capacitats SI). Si no es disposa de pinça SI hi ha la possibilitat de llogar-la en fer la inscripció.

– En cas d’abandonament serà obligatori passar per la taula d’arribada i informar a l’organització, per així poder portar un control de tots els participants de la cursa.
Penalització per temps

Als equips que arribin a meta un cop finalitzat el temps límit de cursa (3h o 6h) se’ls aplicarà la següent penalització, en funció del temps transcorregut:

fins 00:04:59 – 5 punts
de 00:05:00 a 00:09:59 – 10 punts
de 00:10:00 a 00:14:59 – 20 punts
de 00:15:00 a 00:19:59 – 30 punts
de 00:20:00 a 00:24:59 – 40 punts
de 00:25:00 a 00:29:59 – 50 punts
més de 00:30:00 – desqualificació

Mapa

Mapa realitzat pels cartògrafs Marian Cotirta, Ionut Zinca, Manus Anghel i Andreea Zinca, durant la tardor del 2015 i la primavera de 2016. Són els mateixos cartògrafs del nostre anterior mapa de Cap de Creus i de nou han fet un magnífic treball i podem gaudir d’un excel·lent mapa que es troba a l’alçada de les circumstàncies i no deixarà indiferent a ningú.

Fet a escala 1:20.000, amb equidistància de corbes de 10 m, té una superfície d’uns 27 km2, amb una alçada mínima de 990 m sobre el nivell del mar i una màxima de 2038 m.

Els cartògrafs han fet un molt bon treball en la representació de la vegetació, del relleu i dels elements més significatius i necessaris per a l’orientació. Naturalment, tractant-se d’un mapa de Rogaine a aquesta escala, ha estat necessari generalitzar i per això no té el detall exhaustiu d’un mapa específic de cursa d’orientació. No obstant això, seguint el nostre criteri d’eliminar o reduir al mínim el factor sort en l’elecció de ruta i navegació, la vegetació ha estat dibuixada amb els seus elements característics de zones obertes i semi-obertes, amb o sense ratllat, i els boscos amb la seva graduació de verds segons la seva penetrabilitat. Tot això permet gaudir de l’orientació amb les seves diverses tècniques i navegar orientant amb seguretat fora dels camins.
Hi ha una completa gamma de pistes, camins i corriols a tot el mapa. Malgrat això hi ha extenses zones on com a màxim es poden trobar algunes traces de camí fet pel animals. La zona té una combinació força equilibrada de prats de pastura i zones boscoses.

Trobem presència de bestiar de pasturatge, vaques i cavalls principalment, i dels animals salvatges propis de la zona: senglars, voltors, guineus, etc.
Notes del traçador

L’acurada cartografia permet una navegació segura, malgrat tractar-se d’un mapa de rogaine a escala 1:20.000 i equidistància de corbes de 10m, amb la necessària generalització.

El mapa de cursa serà en format A3 imprès en polièster per la cursa de 6h, i format A4 per la cursa de 3 hores. Tots els mapes portaran impresa la descripció de controls en símbols, el mapa de 3 hores la portarà impresa AL DORS en text. Amb l’antelació suficient es publicarà a la web la descripció dels controls en pdf per si els participants la volen imprimir apart.

Tots els mapes portaran impresos els telèfons de l’organització i d’emergències.

Repartits per la zona de competició hi haurà un total de:

63 controls a la modalitat de 6 hores, amb un total de 375 punts possibles.
39 controls a la modalitat de 3 hores, amb un total de 215 punts possibles.

Com indica el reglament de competició, per a la valoració dels controls s’ha tingut en compte la seva dificultat tècnica i/o física.

Referent a la simbologia emprada, aquesta serà la “Llegenda” que portarà impresa el mapa:

La simbologia corresponent al circuit (sortida, arribada, controls, números de control, etc.) ha estat modificada de color per facilitar la lectura a les persones amb daltonisme.
No totes les línies elèctriques de baixa tensió estan representades al mapa. Tampoc ho estan tots els filats, i alguns poden estar connectats al corrent elèctric (l’enrampada és més molesta que perillosa).
Les zones d’avituallament líquid (aigua) en cursa estan indicades amb el corresponent símbol (got). Es recomana no beure aigua dels torrents o abeuradors per la possible contaminació que poden tenir a conseqüència de l’activitat ramadera.
No es poden travessar les zones privades, ni els horts o conreus.

Consells i recomanacions IMPORTANT!!!

Es recomana l’ús de pantalons llargs i/o proteccions a les cames. Sobretot a la part baixa hi ha presència d’ortigues i esbarzers.
Carregueu aigua o beguda isotònica suficient per poder ser autònoms i no haver de dependre dels avituallaments en cursa, indicats al mapa. Haver-hi de passar condicionaria el vostre itinerari.
És recomanable l’ús de la lupa per facilitar la lectura del mapa, tot i que aquest traçador hi ha estat treballant sense lupa.
L’estratègia i elecció de la ruta òptima, juntament amb una correcta lectura i interpretació del mapa, seran determinants en el transcurs de la cursa.
Tingueu en compte que el desnivell acumulat pot ser molt gran segons l’estratègia escollida.
Si les corbes de nivell estan molt juntes vol dir que el pendent és molt pronunciat.
Com que els mapes de Rogaine en moltes ocasions no tenen representada la vegetació, creiem oportú una breu explicació. La vegetació ha estat representada al mapa de forma fidel segons la normes cartogràfiques ISOM, a fi i efecte d’eliminar o reduir al mínim el factor sort en l’elecció de ruta i navegació. A la llegenda està explicat el seu grau de dificultat i la consegüent disminució de la velocitat de navegació. Cal tenir-ho en compte a l’hora de decidir una ruta o altra. En relació a això, per exemple, cal considerar:
Les zones blanques o amb Verd1 permeten córrer de forma pràcticament normal.
El Verd2 significa que es pot córrer entre el 20 i el 60% de la velocitat normal de cursa, però naturalment la diferència entre el 20 i el 60% és considerable i es poden trobar zones representades amb el mateix color però que poden ser més o menys franquejables.
Al Verd3, poc freqüent a la zona, millor no ficar-s’hi.
Les zones obertes són prats de pastura en els que es pot córrer amb normalitat, si no fos perquè el trànsit dels animals i la presència d’aiguamolls deixa en alguns llocs un terra irregular amb sots que l’herba no deixa veure.
Si per desgràcia el dia de competició hi hagués tempesta, eviteu les zones més altes que serien les més perilloses per la possibilitat d’algun llamp. Si fos el cas, els organitzadors ens reservem la possibilitat d’anul·lar alguns controls i s’avisaria oportunament al “briefing” d’abans de la sortida.
Waypoint

34

Waypoint

38

Waypoint

39

Waypoint

40

Waypoint

41

Waypoint

42

Waypoint

43

Waypoint

45

Waypoint

47

Waypoint

49

Waypoint

50

Waypoint

51

Waypoint

52

Waypoint

54

Waypoint

56

Waypoint

62

Waypoint

67

Waypoint

71

Waypoint

73

Waypoint

75

Waypoint

78

Waypoint

79

Waypoint

80

Waypoint

81

Waypoint

82

Waypoint

85

Waypoint

87

Waypoint

88

Waypoint

89

Waypoint

90

Waypoint

91

Waypoint

94

Kommentarer

    You can or this trail