Koordinater 706

Uploaded den 4 oktober 2016

Recorded oktober 2016

-
-
764 m
306 m
0
18
35
70,7 km

Visad 779 gånger, ladda ned 5 gånger

i närheten av Guimerà, Catalunya (España)

[CA] Rutes del Modernisme (5.4) Guimerà, Cervera, Sant Guim de Freixenet i Igualada
Aquesta proposta de recorregut constitueix la quarta de les quatre jornades en què s’ha dividit l’itinerari Rutes del Modernisme (5.0) De Montserrat a Lleida per valls i altiplans interiors

L’itinerari
Des de Lleida, cap a Barcelona, es pot fer una bona volta per tal de passar per Guimerà on, ultra la mostra modernista de la seva església, hi ha l’encant d’aquest intricat conjunt urbà medieval, estès en cascada muntanya avall fins al migrat cabal del riu Corb.

De tornada a la ruta de Barcelona, la parada a Cervera és obligada. Farinera modernista, universitat, església arxiprestal són molt importants, però res tan agradable i recomanable com caminar per aquesta espina dorsal de l’allargassat carrer Major i, si es fa la visita acompanyat de menuts, deixar-los temps per a córrer, entre divertits i esporuguits, per sota els vells arcs evocadors del misteriós carreró de les Bruixes.

Des de l’immediat coll de la Panadella, un molt breu trajecte al nord permet la contemplació del magatzem modernista de Sant Guim de Freixenet, que es una població disposada sobre l’ampli altiplà cerealista segarrenc. Després, la baixada cap a la depressió de la conca d’Òdena i el pas novament per Igualada —amb el seu important cens modernista— clou el circuit proposat i obre el camí directe de tornada a Barcelona.

Guimerà. Població de l’Urgell que conserva l’antic recinte murallat al peu del castell medieval, enrunat, formant un pintoresc i atractiu conjunt de carrerons amb belles mostres d’arquitectura medieval. Dins l’església parroquial, gòtica, sorprèn el contrast del retaule modernista, d’alabastre, obra tardana (1940) de J.M. Jujol, d’influència gaudiniana.

Cervera. Capital de la Segarra, regió cerealista, ciutat coneguda sobretot per la magnífica universitat neoclàssica, de la segona meitat del s. XVIII que fou l’única activa a Catalunya des de la fi de la Guerra de Successió (1714) fins a mitjan s. XIX. En un extrem de la població, prop el ferrocarril, hi ha la gran farinera del Sindicat Agrícola, obra de C. Martinell del 1921; I’alçada de les seves dotze sitges, a la qual s’afegeix encara un dipòsit d’aigua cònic i una estructura metàl·lica que corona un focus lluminós, a la manera de far, li dóna un aspecte de castell; I’exterior és decorat amb franges de pedra unides per arcs a la part superior.

Sant Guim de Freixenet. Població que es forma com a petit nucli industrial agrari amb l’arribada del ferrocarril, al voltant de l’estació. Cèsar Martinell hi construí el 1921 un Magatzem de Cereals dependent del Sindicat Agrícola de Cervera; constitueix un interessant exemple de la seva producció, dins la línia del celler cooperatiu de Gandesa, amb arcs equilibrats i volta catalana que dóna el característic aspecte a la coberta, sobre una estructura basilical de tres naus.

Igualada. Capital d’Anoia, vital població mercantil i industrial, coneguda sobretot per les seves adoberies. Té bon nombre d’edificis d’època modernista, entre els quals destaquem l’Escorxador (1902-05), conjunt d’edificis de Pau Salvat i Isidre Gili; diverses adoberies com Cal Sabater del carrer del Sol, obra de Josep Ros (1912-19), la Casa Ratés (1908), obra d’Isidre Gili; la casa d’habitatges del carrer del Sol obra de Josep Pausas; i el Modernisme tardà de l’Asil del Sant Crist (1931) segons plans de Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí, al voltant d’un claustre i església de planta de creu grega, amb murs de textura rugosa que li donen aspecte de castell. A les antigues fàbriques de Cal Granotes i Cal Boyer hi ha ha instal·lat el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.


[ES] Rutas del Modernismo (5.4) Guimerà, Cervera, Sant Guim de Freixenet e Igualada
Esta propuesta de recorrido constituye la quarta de las cuatro jornadas en que se ha dividido el itinerario Rutas del Modernismo (5.0) De Montserrat a Lleida por valles y altiplanos interiores

El itinerario
Desde Lleida, hacia Barcelona, se puede dar un pequeño rodeo y acercarse a Guimerà, donde además de la muestra modernista de la iglesia parroquial, nos encontramos con el encanto de este entresijo urbano medieval que desciende por la montaña hasta su encuentro con el exiguo río Corb.

De regreso a la ruta de Barcelona, la parada en Cervera es tan obligada como justificada. La harinera modernista, la universidad, la iglesia parroquial son muy importantes, pero no hay nada tan agradable como pasear por esta espina dorsal, larguísima, que es el Carrer Major, y si la visita se realiza acompañada de niños, dejarlos correr entre divertidos y asustados por debajo de los viejos arcos evocadores del misterioso callejón de Les Bruixes (‘brujas’).

Desde el inmediato collado de la Panadella, un breve trayecto hacia el N permite la contemplación del almacén modernista de Sant Guim de Freixenet, que es una población situada en medio del amplio altiplano cerealista de la Segarra. Luego la bajada hacia la depresión de la Conca d’Òdena y el paso nuevamente por Igualada —con su importante patrimonio modernista— cierra el circuito propuesto y nos abre el camino directo de regreso a Barcelona.

Guimerà. Población de L’Urgell que conserva el antiguo recinto amurallado al pie del castillo medieval, actualmente en ruinas, y que forma un pintoresco y atractivo conjunto de arquitectura medieval. En el interior de la iglesia parroquial gótica, sorprende el contraste que produce el retablo modernista en alabastro, obra tardía (1940) de Josep M. Jujol.

Cervera. Capital de la Segarra, región cerealística y ciudad conocida especialmente por la magnífica universidad neoclásica de la primera mitad del s. XVIII con fachada barroca, la única en Cataluña desde que finalizó la Guerra de Sucesión (1714) hasta mediados del s. XIX. Murallas y notable iglesia gótica. En un extremo de la población, cerca del ferrocarril, se encuentra la harinera del Sindicato Agrícola, obra de Cèsar Martinell de 1921; Ia altura de sus 12 silos, a la que hay que añadir un depósito de agua cónico con estructura metálica que corona un foco luminoso —como si fuera un faro—, le da un aspecto de castillo; el exterior está decorado por unas franjas de piedra unidas por arcos en la parte superior.

Sant Guim de Freixenet. Población que se formó como un pequeño núcleo industrial agrario con la llegada del ferrocarril, alrededor de la estación. C. Martinell construyó en 1921 un Almacén de Cereales que dependía del Sindicato Agrícola de Cervera: constituye un interesante ejemplo, en la línea de la bodega cooperativa de Gandesa, con arcos equilibrados y bóveda catalana que proporciona el característico aspecto de la cubierta, sobre una estructura basilical de tres naves.

Igualada. Capital de L’Anoia, vital población mercantil e industrial, conocida especialmente por sus tenerías. Tiene un buen número de edificios modernistas, entre los que destaca el Matadero (1902-05), conjunto de edificios de Pau Salvat e Isidre Gili; diversas tenerías como Cal Sabater, situada en la calle del Sol, obra de Josep Ros (1912-1919); la Casa Ratés (1908), obra de Isidre Gili; la casa de viviendas de la calle del Sol, obra de Josep Pausas; y el Modernismo tardío del Asil del Sant Crist (1931) de Joan Rubió i Bellver, discípulo de Gaudí, alrededor de un claustro e iglesia con planta de cruz griega y muros de textura rugosa que le dan un cierto aspecto de castillo. En las antiguas fábricas de Cal Granotes y Cal Boyer se ha instalado el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.


[GB] Modernism Art Nouveau in Catalonia (5.4) Guimerà, Cervera, Sant Guim de Freixenet and Igualada
This proposed trail corresponds to the first of the five-day plan into which the route has been divided itinerario Modernism Art Nouveau in Catalonia (5.0) From Montserrat to Lleida via the inland valleys and plateaux

The itinerary
Our Modernist route continues along the road from Lleida to Barcelona. A short detour enables us to visit Guimerà, admire the Modernist altarpiece in the parish church and explore the picturesque maze of medieval streets winding down the hillside to the banks of the narrow Corb river.

The next important stop on the route to Barcelona is Cervera with its interesting Modernist flour mill, its university and parish church. A stroll down the long main street, the Carrer Major, is also a pleasant experience, and visitors with children should let them run, half excited and half frightened, under the mysterious old arches of the spooky Carreró de les Bruixes (Witch Lane).

From the Panadella crossroads not far away, a short trip north leads to the Modernist warehouse of Sant Guim de Freixenet, in the midst of the cornfields of the wide Segarra plateau. Then we go down to the Òdena valley and the last part of our tour takes us through Igualada again, with its rich Modernist heritage, and straight back to Barcelona.


Guimerà. In the comarca of Urgell. Picturesque village: old walled precinct at the foot of a ruined medieval castle; maze of narrow streets with fine medieval architecture. Inside the Gothic parish church, the Modernist alabaster altarpiece, a late work (1940) by J. M. Jujol with Gaudiesque influences, produces a surprising contrast.

Cervera. Chief town of the grain producing region of Segarra. Famous for its magnificent Neoclassical university (late 18th C.), Catalonia’s only university from the end of the War of Succession (1714) to the mid 19th C. Near the railway, on the outskirts of the town, is the large flour mill of the Sindicat Agrícola (1921) by Cèsar Martinell. The height of the twelve silos and the cone-shaped water tank with a metal structure reminiscent of a lighthouse surmounted by a light give it the appearance of a castle. Bands of stone joined by arches decorate the top of the outside.

Sant Guim de Freixenet. Town that developed from a small agricultural-industrial district which grew up around the station when the railway was built. Magatzem de Cereals (granary; 1921) belonging to the Sindicat Agrícola de Cervera: interesting example of the work of Cèsar Martinell, similar to the cooperative wine cellar at Gandesa, with balanced arches, characteristic roof with Catalan vaulting and basilican three-part ground plan.

Igualada. Capital of Anoia. Lively commercial and industrial centre known especially for its tanneries. Several Modernist buildings: Escorxador (abattoir; 1902-05), a group of buildings by Pau Salvat and Isidre Gili; various tanneries such as Cal Sabater on Carrer del Sol (1912-19), by Josep Ros; Casa Ratés (1908), by Isidre Gili; apartment block on Carrer del Sol by Josep Pausas; late Modernist Asil del Sant Crist (1931) by Joan Rubió i Bellver, a disciple of Gaudí (built around a cloister and church with a Greek cross ground plan; rough textured walls giving it the appearance of a castle). The former factories of Cal Granotes and Cal Boyer now house a leather museum (Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia).

Font: Generalitat de Catalunya, octubre 2016

Building of interest

Guimerà. Retaule

Guimerà. Retaule
Building of interest

Cervera. Farinera del Sindicat Agrícola

Cervera. Farinera del Sindicat Agrícola
Building of interest

Sant Guim de Freixenet. Magatzem de Cereals

Sant Guim de Freixenet. Magatzem de Cereals
Building of interest

Igualada. Escorxador

Building of interest

Igualada. Asil del Sant Crist

Igualada. Asil del Sant Crist
Building of interest

Igualada. Cal Sabater

Building of interest

Igualada. Casa Ratés

Casa Ratés
Building of interest

Igualada. Cal Granotes

Building of interest

Igualada. Casa habitatges carrer del Sol

Museum

Igualada. Museu de la Pell d'Igualada i comarcal de l'Anoia Cal boyer

Igualada. Museu de la Pell d'Igualada i comarcal de l'Anoia_ Cal boyer
Building of interest

Igualada. Cal Boyer

Kommentarer

    You can or this trail