Koordinater 144

Uploaded den 30 oktober 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
33 m
15 m
0
1,2
2,4
4,88 km

Visad 401 gånger, ladda ned 10 gånger

i närheten av Ciutat Vella, Catalunya (España)

La paraula esgrafiat ve de l'italià sgraffiare, és a dir, fer incisions o gratar amb una eina especial anomenada estilet. L'esgrafiat és una tècnica de dibuix que consisteix a fer incisions sobre el cos de l'objecte o paret, en la part superficial, de manera que quedi al descobert la capa inferior. L'esgrafiat s'aplica sobre l'arrebossat d'un mur, sobre objectes de ceràmica, làpides, ......
El procés d'esgrafiat sobre un mur té una preparació prèvia. S'estén un arrebossat que generalment és el de to més fosc i es deixa assecar. Quan ja està sec, s'estén una capa fina del mateix color. Abans que s'assequi del tot aquesta segona capa, s'estén una altra de diferent to que acostuma a ser més clara i amb un gruix especial, segons els casos. Al cap d'un temps prudencial, s'hi fa l'estergit, que consisteix a estampar els dibuixos sobre la superfície passant una brotxa o estri apropiat per la plantilla on els dibuixos estan retallats i després es fa el gratat i les incisions oportunes perquè quedi al descobert la capa o les capes de dintre. En la ceràmica, es fan les incisions amb un utensili molt afilat o amb punxons, sobre la terracota i abans de la primera cocció. Es fa també sobre la terracota esmaltada deixant veure el color del fang
Feia temps que volia fer una caminada seguint els esgrafiats de Barcelona. Aquesta setmana m’he dedicat a cercar alguna mena d’inventari. No l’ he trobat però a un post de Milerenda.blogspot.com hi ha una entrada anomenada “ Paseos curiosos por Barcelona ( 5aparte) “ a on es parla d’ esgrafiats en edificis molt antics de BcN ( construits especialment en el segle XVIII) que a mes estàn ubicats en una àrea molt petita . He muntat el recorregut amb l’idea de començar i acabar a una estació de Metro, la de Liceu. He intentat que la rita passés per llocs interessants,o molt a prop d’ells, de manera que es pugui allargar una mica més si així es vol ( Born, Santa Maria del Mar, la Mercé,....). Pel camí m’he trobat esgrafiats que no figuraven a la llista. Els he marcat amb un waypoint i desprès he intentat esbrinar la corresponent informació. M’ha agradat la ruta ja que encara que potser no son els esgrafiats més bonics, si que son els més antics de la ciutat i això ja té suficient interés històric.
Veureu que la ruta està dibuixada. Ho he fet així perquè la ruta gravada estava plena de línees amunt i avall que no feien més que confondre i allargar ficticiament la caminada.

Si us agrada caminar per Barcelona podeu posar Bcnjsg al cercador de Wikiloc i trobareu tot un seguit de caminades, de temàtica variada, que he fet per aquesta ciutat
Building of interest

Rambla 96

Edifici de mitjans del XIX Informacio obtinguda de “ poblesdecatalunya.cat”
Building of interest

Rambla 102

Edifici de mitjans del segle XIX totalmentnt renovat el 2011. Informació obtinguda de “hotelsguide.barcelonahotels.org”
Waypoint

Rambla 108

No he trobat cap informació sobre aquest edifici
Building of interest

Rambla 110

Edifici que sembla es del segle XVIII. Sembla que al segle XIX es va ampliar l’edifici tot i que els motius decoratius de la façana es mantenen en l’ampliació. No se sap si això implica que l’arquitecte, Josep Buxareu, va seguir els trets decoratius anteriors o si es van fer tots en aquesta ampliació. Informació treta de “ ca.m.wikipedia.org”
Building of interest

Rambla 116

Casa Josefa Nadal Edifici del segle XVIII renovat completament per Pere Bassegida el 1898. En aquesta reforma es van perdre els esgrafiats originals substituits per altres de tipus fliral atribuits a Francesc Soler Rovirosa. Extret de “poblesdecatalunya.cat”
Building of interest

Portaferrissa 1

Palau del Marqués de Comillas, coneguda també com Palau Moja. Es un Bé Cultural d’Interés Nacional. L’ edifici es del segle XVIII. A l’any 1971 s’hi produí un incendi que el va malmette molt. Va ser restaurat a partir del 1982 Informació obtinguda de “palaumoja.com”
Building of interest

Roig 25

Es del segle XVIII i es correspond amb la part posterior de l’edifici de Rambla 110
Building of interest

Plaça Pi 4

Sede del gremio de “ tenders revenedors”. Según la web “barrigotic.cat” posiblemente se trate del esgrafiado más antiguo de la ciudad. En la fachada figura el patrón del gremio, San Miguel.
Building of interest

Boqueria 12

Sembla que es tracta d’una de les primeres obres de Josep Puig i Cadafalch. L’esgrafiat es d’aquella época, obra de Joan Paradis Informació obtinguda a partir de l’article a la Vanguardia del 25/11/2010 signat per Lluis Permanyer
Building of interest

Boqueria 30

Edific i del segle XVIII
Building of interest

Boqueria47/Banys nous 1

Finca de 1716 tot i que els seus esgrafiats originals van ser subsistituits pels actuals que daten de finals del segle XIX, obra de Francesc Soler i Rivirosa Informació extreta de “ poblesdecatalunya.cat”
Building of interest

Call 14

Hi ha autors que parlen de que en aquest edifici hi havia el taller d’imprenta que va visitar el 1610 i que descriu al capitol LXII del Quixot. Hi va haver una imprenta fins al 1670. Els esgrafiats representen temes de llibres i llibreries, entre els que hi ha la commemoració de l’edició de la “metamorfosi” d’Ovidi. La placa de rejola que hi ha a la façana es va posar en els treballs de restauracio fets per l’Ajuntament a l’any 1966 Informació obtinguda de “ ca.m.wikipedia.org”
Building of interest

Escudellers 44

Edifici de 1769 segons consta a la façana. Destaca pels seus esgrafiats barrocs que van ser recuperats el 1998 per l’Escola de Restauració i Conservació Tëcnica de Litomsyl ( Rep. Txeca) Informacio extreta de “ poblesdecatalunya.cat”
Building of interest

Carrer Arai 1

Casa del segle XVIII Informació obtinguda de “ pobles de catalunya.cat”
Building of interest

Plaça Sant Just 4

Palau Moxó. Hi va viure la mateixa família que el va fer construir al segle XVIII, fins que va ser venuda el 2017. Fins aleshores era l’únic palau barric habitat per la familia que el va fer construir Informació extreta de “ elpais.com” del 4/06/17
Building of interest

Laietana 50

Es un edifici del segle XVIII Es coneguda com la Casa se la Seda. Es pot visitar. Edifici declarat Monument Arquitectònic i Artistic d’interés Nacional el 1919. Va guanyar la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona el 1929. Els seus esgrafiats de la façana estàn considerats entre els més bonics de BCN. No es coneix qui els va dissenyar. Les figures tenen 4 metres d’alçada Informació extreta fonamentalment de “ casadelaseda.com”
Building of interest

Sant Pere Alt 4

Edifici de 1788. Els esgrafiats actuals son obra de Francesc Soler Rovirosa, fets a finals del segle XIX i restaurats modernament Informacio obtinguda de “ poblesdecatalunya.cat”
Building of interest

Sant Pere Alt 18

Casa protegida com a Bé Cultural d’Interés Local. Sembla que els esgrafiats poden datar del 1779 Informació obtinguda de “ ca.m.wikipedia.org” No sé si hi ha hagut algún procés de restauració però la part superior es veu més ben conservada que la inferior
Building of interest

Pilar 24

Segons sembla es tracta d’una casa de Jujol, dedicada a Sant Josep Oriol ( que sembla va nèixer molt a prop). L’esgrafiat inclou diferents dates : 1650, any en que va nèixer, 1702, any en que va morir, 1806, any en que el van beatificar i1909, any en que s’el va fer sant Informació obtinguda de : “totbarcelona.blogspot.com”
Building of interest

Sant Pere Baix 46

En 1779 un maestro cordonero se hizo construir esta casa con esgrafiados que muestran cortinajes descorridos gracias a cordobes con borlas del personaje mencionado

6 kommentarer

 • Bild av pachuezama

  pachuezama 2018-nov-02

  Puedes encontrar información muy interesante de este tema en esta tesis doctoral.....

  https://www.tdx.cat/handle/10803/397675

  Un saludo. Pachu.

 • Bild av sabategalofre

  sabategalofre 2018-nov-02

  Gracias Pachuezama, la encontré nada más acabar de planificar este recorrido. Ya intentaré utilizar la información en ella contenida para planificar una ruta sobre el esgrafiado modernista

 • Bild av pachuezama

  pachuezama 2018-nov-02

  Por cierto me encantan tus rutas y las he utilizado como guía para hacer muchas de las mias.....

 • Bild av sabategalofre

  sabategalofre 2018-nov-02

  Me alegro . Al fin y al cabo para eso las publicamos. Saludos cordiales

 • Bild av Magí Alsina

  Magí Alsina 2018-nov-02

  Magnífica ruta sabategalofre.
  Molt interessant això dels esgrafiats.
  També m'ha fet gràcia perquè jo vaig viure en l'escala del costat d'on hi ha l'esgrafiat de Sant Josep Oriol, al carrer Verge del Pilar.
  M'he l'apunto per fer-la tant aviat com pugui.
  Salut i República!

 • Bild av sabategalofre

  sabategalofre 2018-nov-02

  Que la disfrutis Magí!!

You can or this trail