-
-
122 m
49 m
0
4,6
9,2
18,4 km

Visad 728 gånger, ladda ned 2 gånger

i närheten av Tavernes de la Valldigna, Valencia (España)

És un passeig per a gaudir del paisatge, atés que passem per indrets amb una qualitat paisatgística immillorable.
Eixim de Tavernes i, pel carrer de l'escorxador, travessem el pont del riu Vaca i agafem el camí del Pla direcció al Clot de la Font, una font natural condicionada per a anar a passar el dia, ja que hi ha una zona d'esbarjo amb taules i bancs de pedra i torradors, a més de la bassa de la font.
Després, passem de llarg i anem per una senda fins al motor de l'hort de Mesquida, on podrem meravellar-nos amb el ginkgo biloba centenari que allí hi ha, un arbre molt estrany per a eixa ubicació i per a la època en la qual es va plantar.
En acabat, tornem pel camí del Pla i passem per l'antic Molí del Pla, un molí del segle XVI mogut per les aigües de la séquia mare, amb aigües que venien de la Font Gran de Simat, hui en dia ja no passa aigua per la séquia i els llauradors han aprofitat per a plantar tarongers, desdibuixant així la fesomia original del conjunt, que hui en dia està "recuperat" com a sala multi-usos.
Continuem avant fins a la zona dels Fondos, que com el seu nom indica, és una depressió del terreny a mode de ferida sagnant, creada per l'home a causa de l'extracció de les rogenques i fèrtils terres argiloses, destinades a omplir els abancalaments de les muntanyes per a plantar més tarongers.
Tot seguit, arribem a La Fontarda, una font que només brolla quan plou, i que està connectada a la xarxa d'aigües subterrànies de la muntanya de l'Ombria, que arrepleguen el líquid element a l'Avenc de la Donzella a Barx i que ixen després a l'esmentada font, així com a les del Colt de la Font i la Font del Bolomor. La Fontarda, malgrat brollar només quan plou molt, conté al subsòl una gran quantitat d'aigua subterrània, fet que es demostra pels dos motors de reg que hi ha allí. Paga la pena demuntar de la bici i baixar per els escalons que duen al peu de la font, i gaudir de la feréstega vegetació d'eixe meravellós racó, així com del pontet cobert amb una teulada que hi ha i de la porteta al fons del pou de reg damunt la qual hi podem vore la inscripció "1900" feta amb pedretes.
Deixem la Fontarda i arribem al Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna a la dreta i la Mesquita de la Xara a l'esquerra. D'estos dos monuments no diré res perquè ja hi ha molt escrit sobre el tema i jo no sóc un expert en història, només que passem per la porta lateral del monestir on es donava la "Sopa Bova" als indigents i pelegrins que per allí passaven per a poder menjar un plat de calent diari.

Una vegada arribats ací, tornem enrrere per on hem vingut fins arribar al Clot de la Font, on en lloc d'agafar el camí del Clot que ens porta al Cami del Pla, continuem rectes pel Camí de l'Ombria, que transcorre per la falda de la muntanya homònima. Des d'este camí tindrem una bona vista de Tavernes i la muntanya de Les Creus i tota la plana del Riu Vaca amb els seus camps de tarongers.
Passarem pel pontet del Barranc del Bolomor, on més amunt brolla la font del Bolomor i arribarem al punt on s'acaba el Camí de l'Ombria i s'ajunta amb el Camí Vell de Gandia. A escassos metres a l'esquerra, podrem vore el pont del Vadell, un antic pont de pedra que travessa l'esmentat vadell, un rierolet que és l'afluent del riu Vaca. Hom diu que aquest pont és medieval.
Al llarg del camí Vell de Gandia, i abans d'arribar al pont del Riu vaca, podrem vore les restes de l'antiga via ferroviària que unia Carcaixent i Dénia. Hui en dia ja no queda cap rail, però encara es pot observar el traçat de la vía, així com vore les columnes i restes dels ponts que travessaven tots els accidents del terreny.
En arribar al pont del Riu Vaca, abans de creuar-lo agafem el camí que ens queda a l'esquerra, anomenat Camí del To·lo, que transcorre primerament pel costat del riu Vaca, on podem observar el traçat d'algun meandre i una antiga sénia a l'altre costat del riu. Continuant avant, apleguem a l'encreuament de camins del qual hem eixit (camí del Tol·lo, Camí del Pla i Carrer de l'Escorxador), arribant novament a Tavernes.

Kommentarer

    You can or this trail